ACNEWS

Megint megdőlt egy mítosz a T. rex-ről

T. rex. / Fotó: Shutterstock
T. rex. / Fotó: Shutterstock
Évtizedek óta tart a vita, hogy a T. Rex-ek csak színtiszta ösztönlények voltak, vagy okos és számító állatok. Egy új tanulmány most az alapokhoz térne vissza.
Hirdetés
Ad image

2023-ban jelent meg egy tanulmány, ami rácáfolt mindenre, amit a Tyrannosaurus rexekről tudtunk. Eszerint ezek a hatalmas dinoszauruszok olyan okosak lehettek, mint az általunk is ismert majmok. A kutatók többsége azonban nem tartotta túl meggyőzőnek ezt az elméletet. „Az a lehetőség, hogy a T. rex olyan intelligens lehetett, mint egy pávián, lenyűgöző és félelmetes. Magában rejti a múltról alkotott képünk újragondolásának lehetőségét. Friss tanulmányunk azonban rámutat, hogy az összes rendelkezésünkre álló adat ellene szól ennek az elképzelésnek.” – magyarázza Darren Naish, a Southamptoni Egyetem paleontológusa.

Nem voltak olyan okosak

A Heinrich Heine Egyetem zoológusa, Kai Caspar vezetésével készített tanulmány azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a tavaly megjelent kutatásban szereplő agyméretek pontatlanok voltak. Erősen torzították a számokat arról, hogy az őskori hüllőknek hány neuronja férhetett el a fejükben, különösen az előagyban. Ez a túlbecsült adat annak tudható be a Sciencealtert szerint, hogy az eredeti tanulmányban azt feltételezték, hogy a T. rex agya kitöltötte a koponyaűri tér nagy részét, ami a legtöbb dinoszaurusz esetében nem igaz. Caspar és munkatársai azzal érveltek, hogy a neuronok száma nem követi megbízhatóan az intelligenciát. Vegyük például a madarakat. Sokáig azt feltételezték, hogy kis fejméretük miatt kevesebb neuronjuk van, és ezért nem túl okosak.

Azóta azonban megtudtuk, hogy az olyan madarak, mint a varjak, kisebb fejük ellenére bizonyos kognitív feladatokban felülmúlják a főemlősöket. Ami arra enged következtetni, hogy az agyméreten kívüli tényezők, például a kapcsolódási mintázatok nagyobb szerepet játszanak az intelligencia meghatározásában.

Inkább az okos krokodilokra hasonlítottak

„Azt állítjuk, hogy nem jó gyakorlat az intelligencia jelzése kihalt fajok esetében akkor, ha csak az endokasztokból rekonstruált neuronszámok alapján tudjuk kalkulálni” – mondja Casper. A tudós szerint ehelyett többféle bizonyítékra van szükség. Az anatómiától kezdve a viselkedésre vonatkozó nyomokon át a modern állatokkal való további összehasonlításig rengeteg minden kell, hogy pontosabb becsléseket lehessen tenni az őskori élőlények intelligenciájáról.  A legújabb viselkedési nyomok ugyan arra utalnak, hogy a hírhedt őshüllők meglepő módon társas lények lehettek, falkában vadásztak, de ez még nem elég ahhoz, hogy főemlős szintű intelligenciára utaljanak. „Inkább olyanok voltak, mint az okos óriáskrokodilok, és ez ugyanolyan lenyűgöző” – zárja Naish.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés