ACNEWS

Megint megkerüli Orbánt az Európai Unió

Orban Viktor. Fotó: MTI-Máthé-Zoltán
Orban Viktor. Fotó: MTI-Máthé-Zoltán
Az EU adósságalapú trükkje kikerülné Magyarországot, hogy gyorsan elérhető legyen a pénz Kijev számára.
Hirdetés
Ad image

Az EU 20 milliárd eurós tartaléktervet készít elő Ukrajna számára, olyan adósságkonstrukciót alkalmazva, amely megkerüli Orbán Viktor a háború sújtotta ország finanszírozásával kapcsolatos kifogásait.

Miután az EU vezetői a hónap elején nem tudtak megállapodni az Ukrajnának javasolt 50 milliárd eurós négyéves csomagról, a tisztviselők alternatívákat kerestek, hogy megmentsék Kijevet a fenyegető költségvetési válságtól.

A tárgyalásokban részt vevő tisztviselők szerint egy adósságból finanszírozott modell lenne a legpraktikusabb módja a támogatás nyújtásának, ha Orbán Viktor nem hajlandó lemondani vétójáról a február 1-jére tervezett csúcstalálkozón.

Ez a modell lehetővé tenné az Európai Bizottság számára, hogy akár 20 milliárd eurót is felvegyen a tőkepiacokon Ukrajna támogatására. A konkrét időzítést és a végső összeget Ukrajna szükségleteinek megfelelően határozzák meg. Tehát közös hitelfelvételbe fognának egy nem uniós államért. A pontos feltételekről még folynak a tárgyalások, és a végső összeget Ukrajna szükségleteinek megfelelően határoznák meg – írja a Financial Times.

A megállapodás hasonló a 2020-ban alkalmazott konstrukcióhoz, amikor a Bizottság a Covid-járvány idején 100 milliárd euró összegű olcsó finanszírozást biztosított az uniós országoknak rövid távú munkatámogatási programokhoz.

Fontos, hogy a hitelhez nem lenne szükség az EU mind a 27 tagállamának beleegyezésére, amennyiben a fő résztvevők között a legjobb hitelminősítésű országok is szerepelnek. Ez lehetővé tenné az EU számára, hogy megkerülje Magyarország vétóját, mivel nem lenne szükség egyhangú támogatásra.

A tisztviselők viszont hangsúlyozzák, hogy az általuk előnyben részesített lehetőség az először júniusban javasolt, de Magyarország által blokkolt támogatási csomag jóváhagyása lenne.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés