ACNEWS

Megint változik a KRESZ

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel megkezdi a KRESZ megújítását.
Hirdetés
Ad image

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatnak megfelelően az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben folyik:

  • a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletet, valamint a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálata,
  • a közlekedési szabályrendszeren beül a humán tényező – így a képzési, oktatási háttér és a közlekedési kultúra – fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata,
  • a szankciórendszer és a közúti ellenőrzési tevékenység hatékonyabbá tételének vizsgálata,
  • a közútkezelési szabályrendszer felülvizsgálata,
  • a járművekkel szemben támasztott műszaki elvárások megújítása, az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeinek kialakítása terén.

A KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály, amelyet átfogó tudományos munka és széles körű társadalmi egyeztetéssel újítanak meg – tették hozzá.

Az öt fő területről, Lázár János építési és közlekedési miniszter a belügy-, a miniszterelnökséget vezető, a kultúráért és innovációért felelős, az igazságügyi, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter bevonásával 2025. március 31-ig tesz javaslatokat az új szabályozás kialakítására – áll a közleményben.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés