ACNEWS

Megint változnak a háziorvosi körzetek – jót nem ígérnek

Pixabay
Pixabay
A Belügyminisztérium friss tervezete nem sok jóval kecsegtet, de megoldást kínál.
Hirdetés
Ad image

Ha egy adott orvosi praxis több mint hat hónapja betöltetlen – összeépítik az alapellátást a szomszédos körzetekkel. Vagyis szétosztják a betegeket. A rendelettervezetet augusztus 24-ig lehet véleményezni.

A KSH 2022-es évet összegző egészségügyi adatai szerint több mint 80 alapellátó orvossal kevesebb praktizált tavaly, mint egy évvel korábban. Tízezer lakosra hat alapellátó orvos jutott. Az orvosok korfája sem kedvez a betegellátásnak: egy év alatt közel 600 orvossal nőtt a 70 év feletti gyógyítók száma.

Á Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a háziorvosi körzethatárokkal az a probléma, hogy a mostani struktúra a 80-as, 90-es években alakult ki, a rendszer után az önkormányzatokhoz került a feladat, amik saját körzetet akartak kialakítani, azonban ez nem igazán működőképes – olvasható a napi.hu oldalán. Jelenleg is 200-300 fős körzetcserék történnek, a betöltetlen körzetek 70 százaléka pedig nem éri el az 1200 fős szakmai minimumot. Ugyanakkor öregszik a háziorvos társadalom, a kistelepülések elnéptelenedtek, ezzel együtt pedig szerinte „luxus, hogy 150-200 főre jut egy praxis”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés