ACNEWS

Mégis megúszhatja a svájci farkas gyilkosa

Hirdetés
Ad image

Bizonyítékok híján tehetetlen a bíróság – a védett farkast megölő vadász szárazon megúszhatja a gyilkosságát.

Közel egy hete forrong az ország a lelőtt jeladós svájci farkas ügyében.

A nyomozás azóta is folyik, az ügynek már van gyanúsítottja. A tárgyalás során pedig ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádat, az elkövető súlyos büntetésre számíthat.

Azonban könnyedén előfordulhat, hogy a bíróság nem tudja rábizonyítani a vadászra azt, hogy szándékosan lőtte le a farkast.

A WWF Magyarország Farkastörvények és azok hiánya címmel adott ki számos részletre kiterjedő közleményt az ügyben – írja a 24.hu.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen alacsony az olyan természetkárosítási ügyek aránya, amelyben a nyomozati eljárás vádemeléssel zárul, mivel az ilyen ügyek tipikusan nehezen bizonyíthatók.

A nyomozás során tehát arra vonatkozóan is bizonyítékokat kell gyűjteni, hogy a terhelt szándékosan követte el a farkas illegális elejtését. Amennyiben a terhelt határozottan azt állítja, hogy kutyának nézte az állatot, és ennek ellenkezőjére nincs bizonyíték, elképzelhető, hogy nem vonható természetkárosítás miatt felelősségre.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény ugyan előírja, hogy lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizáróan felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét nem veszélyezteti, azonban ennek elmulasztása csupán gondatlan elkövetést feltételez.

Ha a nyomozók megtalálják a nagykorú és Magyarországon büntethető tettest, akiről kiderül, hogy szándékosan ejtette el a jeladós farkast, akkor megtörténik a vádemelés, és az ügy bíróság elé kerül. A természetkárosítási ügyek ítéleteinek legfőbb kritikája azonban az, hogy a szabadságvesztéssel szankcionált esetekben nem kerül sor letöltendő szabadságvesztésre.

A borsodi farkasügyhöz hasonló esetek felderítésének egyik legnagyobb nehézsége a szándékosság bizonyítása. Mindebből kifolyólag a WWF Magyarország már korábban is javasolta a döntéshozóknak, hogy különböztessük meg azokat, akik laikusként követik el a természetkárosítást és mindazokat, akik valamilyen környezet- és természethasználattal összefüggésben álló foglalkozási szabály megszegésével követik el a hasonló bűncselekményeket.

A professzionális csoport megkülönböztetése azért lenne indokolt, mivel a különböző foglalkozási engedélyek és képesítési követelmények miatt a csoportba tartozó elkövetőknek tisztában kell lenniük cselekedeteik potenciális következményeivel, látják és ismerik magatartásuk következményeinek lehetőségeit, ennek ellenére vagy könnyelműen bíznak azok elmaradásában, vagy egyéb okból felróható gondatlansággal járnak el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés