ACNEWS

Megkezdődött a romániai súlyos betegek Németországba szállítása

Német katonai repülőgéppel szállították hétfőn Bukarestből Németországba az első hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget - tájékoztattak a romániai hírtelevíziók.

Hirdetés
Ad image

Német katonai repülőgéppel szállították hétfőn Bukarestből Németországba az első hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget – tájékoztattak a romániai hírtelevíziók.

Magyarország, Lengyelország és Ausztria után Németország már a negyedik uniós tagállam, amely olyan, válságos állapotban lévő fertőzöttek átvételével segíti Romániát, akiknek a túlterhelt hazai egészségügyi rendszer nem tud megfelelő ellátást biztosítani. Németország 18 romániai koronavírusos beteg kezelését vállalta.

Romániában egy hete tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok csökkenni kezdtek, de a kórházakra nehezedő nyomás még nem enyhült. A kórházakban hétfőn több mint 20 ezer fertőzöttet ápoltak, a súlyos betegek közül 1876-nak jutott ágy az intenzív terápiás részlegeken. A többiek továbbra is a sürgősségi ügyeleteken várják, hogy valahol felszabaduljon számukra egy hely az intenzív osztályon, vagy külföldre szállítsák őket.

A járványügyi válságtörzs összegzése szerint Romániában továbbra is hárompercenként meghal egy koronavírusos beteg, az áldozatok száma a múlt héten már meghaladta a háromezret. Október 8-a óta a világon Romániában a legmagasabb az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek egyhetes mozgóátlaga, vagyis lakosságarányosan itt követeli a legtöbb áldozatot a járvány.

Az újonnan diagnosztizált heti fertőzések száma július közepe óta először csökkent a múlt héten (86 ezerre) az előző hetihez (105 ezerhez) képest. Míg az új esetek száma egy hét alatt 18 százalékkal szorult vissza, a haláleseteké (3072) még mindig emelkedett, hat százalékkal az előző héthez viszonyítva.

A járványgörbe tetőzéséről szóló hírekkel egy időben az uniós zöld igazolvány használatának bevezetésekor hirtelen megugrott oltakozási hajlandóság is visszaesett.

A 19,3 milliós Romániában vasárnap átlépte a hétmilliót a beoltottak száma, így a beoltható (12 év feletti) lakosság átoltottsága meghaladta a 41 százalékot. A hatmilliós küszöböt október 18-án lépték át. Kevesebb mint két hét alatt tehát több mint egymillió ember vette fel az oltást, vagyis ebben az időszakban több mint 75 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma.

Az elmúlt hét végén azonban az újonnan beoltottak számának addig meredeken felfelé ívelő görbéje hanyatlani kezdett: a múlt heti százezret meghaladó csúcsértékek után szombaton már csak 57 ezren, vasárnap pedig 41 ezren jelentkeztek az első adag oltásra Romániában. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés