ACNEWS

Meglepő, kik szenvednek a legtöbbet a társas magánytól

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy friss kutatás szerint napok telnek el anélkül, hogy szemtől szembe beszélgetnénk másokkal. Még a bolti pénztárossal se váltanak egy szót se.
Hirdetés
Ad image

Egy kutatás szerint 10 felnőttből négyen legalább három napot töltenek el anélkül, hogy egy másik emberrel szemtől szembe beszélgetnének. A 2000 felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a megkérdezettek 40 százaléka tapasztalta már a társas magányt – írta meg a Mirror. A 18-24 év közöttiek szenvednek ettől a legjobban (60 százalék), de a nők 38 százaléka is nem egyszer érezte így magát, míg a férfiaknak csak a 30 százaléka nyilatkozta ezt.

Az is kiderült, hogy 28 százalékuk érezte már magát egyedül egy társasági eseményen, míg a negyedük nem tud senkivel se beszélni a munkahelyén. Ennek ellenére 43 százalékuk úgy véli, hogy ha egy közös élményen keresztül kötődnének valakihez, akkor kevésbé éreznék magukat rosszul. „A magányosság bárkit érinthet, és a kutatásunkból kiderült, hogy nem kizárólag a fizikai egyedülléthez kapcsolódik. Annak ellenére, hogy sok társadalmi kapcsolatuk van, sokan mégis magányosnak érzik magukat. Valószínűleg a valódi emberi kapcsolatok hiánya miatt.” – mondta el a kutatás szóvivője.

Félünk róla beszélni

A tanulmány azt is megállapította, hogy csak a felmérésben résztvevők 14 százaléka beszél másokkal erről az érzéséről, mivel 62 százalékuk fél a megbélyegzéstől. Azonban 35 százalékuk nehezen beszélget vagy érintkezik új emberekkel, annak ellenére, hogy ötödük azt állítja, hogy társaságkedvelő. És 44 százalék úgy véli, hogy még sok barát mellett is előfordulhat, hogy valaki magányosnak érzi magát.

A magabiztosság, a szorongás szintje és az alvás a megkérdezettek szerint befolyásolja a magányosság érzését. 42 százalékuk szerint az alvásuk romlik, ha egyedül érzik magukat, 29 százalékuk kevésbé tartja magát vonzónak. 10-ből három esetben pedig a diéta is befolyásolja a helyzetüket.

Társak nélkül meghalunk

32 százalékuknak pedig jót tenne, ha egy közösség vagy csoport tagja lenne, egyharmaduk pedig azt állította, hogy egy személyes teljesítmény segítene csökkenteni a szorongó érzést. „Az ember természeténél fogva társas lény, és a pszichológiai kutatások azt állítják, hogy szükségünk van arra, hogy összetartozzunk, kapcsolódjunk egymáshoz.  Érezzük, hogy kötődünk más emberekhez. Így maradunk életben. Ezért a másokkal való minőségi kapcsolatoktól való elszakítottság érzése negatívan befolyásolhatja mentális és fizikai egészségünket, amire a kutatás is rávilágított. A magány megélése különböző formákban jelentkezhet, és mindannyian máshogyan éljük meg” – mondta el Anjula Mutanda pszichológus.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés