ACNEWS

Megmérgezték az ukrán kémfőnök feleségét

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Nehézfémekkel mérgezték meg Marianna Budanovát, Ukrajna kémfőnökének, Kijev altábornagyának a feleségét - közölte a BBC-vel a katonai hírszerzés szóvivője.
Hirdetés
Ad image

Andrij Juszov elmondta, hogy több más ügynökségi alkalmazottnál is a mérgezés enyhe tünetei jelentkeztek. Azt nem részletezte, hogy hányan voltak.

Az ukrán médiában megjelent beszámolókban nem szerepel, hogy Oroszországot feltételezik az állítólagos támadás mögött. Arra sem utaltak, hogy Budanov tábornok is célpont lehetett – írja a BBC.

A tábornok, aki az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságát (DIU) vezeti, kulcsszerepet játszott az orosz erők elleni nagyobb katonai műveletek tervezésében és olykor végrehajtásában Moszkva 2022 februári teljes körű invázióját követően.

A Babel hírportál, amely kedden elsőként számolt be a mérgezésről, azt írta, hogy Budanovát kórházba szállították, miután „hosszabb ideig” rosszul érezte magát. Az orvosok megfigyelés alatt tartják.

Egy meg nem nevezett tisztviselő egyértelművé tette, hogy a mérgező anyagokat „semmilyen módon nem használják a mindennapi életben vagy katonai műveletekben”. Valószínűleg mérgezett ételt kapott, de mostanra „jobban érzi magát”.

Budanov tábornok az év elején azt mondta, hogy ő és Marianna Budanova 2022 februárja óta biztonsági okokból az irodájában lakik. Akkor az Ukrán Pravda azt írta, hogy több mint 10 merényletkísérletet követtek el Budanov tábornok ellen.

Budanova 1993-ban született Kijevben – pszichológiából szerzett mesterdiplomát. Később a politikában helyezkedett el, Kijev polgármesterének tanácsadójaként dolgozott. Az Elle magazinnak 2022-ben elmondta, hogy 2015-17-ben önkéntesként dolgozott a kijevi katonai kórházban is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés