ACNEWS

Megnyílt a Renoir kiállítás a Szépművészetiben

Egy látogató éppen Renoir Ebéd után című festményét tekinti meg. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Egy látogató éppen Renoir Ebéd után című festményét tekinti meg. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Első alkalommal tekinthető meg Magyarországon Pierre-Auguste Renoir egész életművét átfogó, nagyszabású kiállítás.
Hirdetés
Ad image

Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a Szépművészeti Múzeum a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét. A Renoir – A festő és modelljei című kiállítás péntektől látogatható. Pierre-Auguste Renoir az életöröm művésze volt. Palettája a legnehezebb időszakokban sem sötétült el – mondta el a kiállítás sajtóbemutatóján Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Azt is kihangsúlyozta, hogy első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir egész életművét átfogó, nagyszabású kiállítás. De bárhol a világon ritka egy hasonló tárlat. Mint felidézte, a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezéseként sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét. Az 1903-ban festett mű egy három darabból álló sorozat része. Így felvetődött az ötlet, hogy – a világon először – másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni..

A párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra. Több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű látható a Szépművészetiben. Cécile Girardeau és Paul Perrin, a tárlat francia kurátorai kiemelték: a Szépművészeti összegyűjtötte Renoir hosszú pályafutásának csúcsműveit. A válogatás a mester alakábrázolására koncentrál, bemutatva, hogy Renoir miben volt a legeredetibb az impresszionisták között is – írja az MTI.

A tárlat ezen felül azt is jól megmutatja, milyen volt Renoir viszonya a hagyományokkal. Újító festő volt ugyan, de felnézett nagy elődeire, és egy hosszú tradíció utolsó láncszemének tartotta magát. Hat évtizedes pályafutása során pedig számos technikával kísérletezett. „A Szépművészetiben nyílik a legszebb Renoir-kiállítás, amelyet valaha láttam” – méltatta a tárlatot Paul Perrin.

Kovács Anna Zsófia, a kiállítás magyar kurátora arra hívta fel a figyelmet, hogy Renoirt ugyan joggal tartják számon az impresszionizmus egyik legnagyobb alakjaként, a Szépművészeti tárlata bemutatja a festő korai, impresszionizmus előtti munkáit éppúgy, mint a későbbi, klasszicizálóbb alkotásokat. Az első egység Renoir arcképeit vizsgálja, a mester kevés önarcképeinek egyikével indítva. Renoir portréin felbukkannak művésztársai és hozzátartozóik, mint Frédéric Bazille és Claude Monet, Madame Monet és William Sisley. Valamint a korabeli párizsi és európai társasági élet számos ismert alakja Jeanne Samary színésznőtől Richard Wagnerig.

A táj- és életképek szekciója az impresszionizmus kibontakozását követi nyomon Renoir vásznain. Olyan főművek, mint a La Grenouillere vagy A hinta, a tájképek és a Moulin de la Galette forgatagát megidéző vázlat mind azt bizonyítják, hogy Renoir érdeklődésének középpontjában egyrészt a modern élet szépségei, a társasági jelentek, a flörtölés megörökítése, másfelől a fényhatások újszerű megragadása állt.

A főművek között számon tartott Vidéki tánc rajzosabb festésmódja már a későbbi, klasszikusabb korszak felé mutat. Ez Renoir itáliai körútja és családalapítása után bontakozott ki igazán. Gyermekei születésével a festő kedvelt témájává vált az anyaság, a családi jelenetek és a gyermekportrék, az otthon nyugalma és a meghitt enteriőrök. Első állami megrendelésére is egy intim hangulatú kompozíciót ajánlott fel. A zongorázó lányokat megörökítő jelenetet több verzióban is megfestette, ezek közül kettő látható egymás mellett a Szépművészetiben.

Külön egység mutatja be Renoir aktjait. Egy 1857-es porcelán gyertyatartón keresztül felidézve azt is, hogy a későbbi mester fiatalon vázafestőként kezdte pályáját. A látogatók találkozhatnak Renoir ritka férfiaktjainak, valamint szintén nem gyakori impresszionista aktjainak magas színvonalú példáival. A terem fő látványossága azonban a Szépművészeti négy éve megvásárolt fekvő aktja és annak két párdarabja. Kevéssé ismert, hogy az idős Renoir az 1910-es években részben a szobrászat felé fordult, noha tervei bronzba öntéséhez már segítségre volt szüksége. Mintegy húsz elkészült szobrából kettő (a Győzedelmes Vénusz és a Mosónő) látható a kiállításban.

Az 1919-ben befejezett Fürdőzők Renoir utolsó főműve. Az életmű összegzésének is tekinthető festményen a mester még utolsó hónapjaiban is hosszan dolgozott. A kiállítás záró terme felidézi Renoir korábban magyar magángyűjteményekben őrzött, illetve budapesti tárlatokon bemutatott műveit, de a látogatók egy filmet is megtekinthetnek az idős mesterről. A festő és modelljei című kiállítás péntektől 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés