ACNEWS

Megölték a Hamász-főnököt, Izrael folytatja a vadászatot

Ismail Haniyeh / Fotó: Shutterstock
Ismail Haniyeh / Fotó: Shutterstock
Célzott támadásban megölték Iszmail Hanijét, a Hamász vezetőjét Teheránban. Az iszlamisták is megerősítették a hírt.
Hirdetés
Ad image

Iszmail Hanije Hamász-vezetőt a jelek szerint célzott támadásban ölték meg az Irán fővárosában, Teheránban. Az iszlamisták megerősítették politikai vezetőjük elvesztését, és Izraelt teszik felelőssé. A Hamász „hazaáruló cionista támadásról” beszélt a volt vezető teheráni rezidenciáján, ami nemsokkal azután történt, hogy Hanije részt vett az elnök, Masoud Pezeshkian beiktatásán. „Kora reggel támadás érte Iszmail Hanije teheráni rezidenciáját, aminek következtében ő elhunyt, egyik testőre pedig mártírhalált halt. Az ügyben vizsgálatot indítottak” – közölte a Krone.at a Forradalmi Gárda nyilatkozatát.

Megtorlásra készül a terrorszervezet

A Hamász megtorlással való fenyegetőzésére se kellett sokat várni. „Haniye meggyilkolása gyáva tett volt, amely nem marad büntetlenül” – mondta a palesztin szervezet egyik tisztségviselője. A Hamász szerint Hanije meggyilkolása nem fogja elérni célját. Az izraeli hadsereg hivatalos megerősítése még várat magára, miközben Mahmúd Abbász palesztin elnök határozottan elítélte politikai ellenfele meggyilkolását. A palesztin frakciók általános sztrájkra és tömegtüntetésekre szólítottak fel.

Kemény szóhasználata ellenére Hanijet a diplomaták a radikálisan iszlamista Hamász egyik mérsékeltebb képviselőjének tartották, aki a diplomáciai tevékenységekért volt felelős. Többek között tűzszüneti megállapodásokról tárgyalt. Katarban volt a székhelye, amely utazási szabadságot biztosított számára. Három fia meghalt korábban egy izraeli légicsapásban.

Izrael a Hamász teljes vezetését terroristának tekinti, és többek között Hanijet vádolta azzal, hogy a Hamász terrorszervezet szálait mozgatta. Nem világos azonban, hogy Hanije mennyire tudott előre a Dél-Izrael elleni október 7-i támadásról. A Hamász katonai tanácsa által a Gázai övezetben kidolgozott terv olyannyira szigorúan őrzött titok volt, hogy egyes Hamász-tisztviselőket láthatóan sokkolt a támadás időzítése és mértéke.

A Hezbollah vezetője is halott a jelek szerint

Az izraeli hadsereg így valószínűleg néhány órán belül két magas rangú ellenfelet likvidált. Saját közlése szerint a hadsereg kedden célzott csapást mért Bejrútban a Hezbollah egyik vezetője ellen, aki felelős volt a lövöldözésért

„A fegyveres erők célzott támadást hajtottak végre a férfi ellen, aki felelős a Majdal Shamsban meggyilkolt gyerekekért és számos más izraeli civil megöléséért” – áll a közleményben. A célpont Fuad Shukr, akit Haszan Naszrallah Hezbollah főtitkár közeli tanácsadójának tartanak. Az amerikai kormány szerint a Hezbollah legfelsőbb katonai testületének tagja, és az amerikai hatóságok is körözik az 1983-as bejrúti támadásban való részvétel miatt. Shukr a mozgalom egyik legmagasabb rangú katonai parancsnoka.

Nem ér véget a vadászidény

Ez persze nem jelenti azt, hogy Izrael most megpihen, hiszen a terrorszervezet több vezetője még életben van.

Yahya Sinwar a Hamász vezetőjének számít a Gázai övezetben. Úgy gondolják, hogy még mindig ott tartózkodik. Sinwart háromszor tartóztatták le, a harmadik alkalommal négy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Egy fogolycsere során azonban szabadon engedték, ami után újra átvette a Hamász vezetését.

Mohammed Deif az Izz al-Din al-Kasszam Brigádok, a Hamász katonai szárnyának vezetője. Őt tartják a 2023. október 7-i, Izrael elleni nagyszabású támadás kitervelőjének. 2024-ben izraeli rakétatámadás célpontja volt, bár a sorsa vitatott. Míg az izraeliek a haláláról számoltak be, a Hamász azt állította, hogy még mindig „koordinálta a műveleteiket”.

Khaled Meshaalt a Hamász egyik alapítójának tartják. A Hamász 2017-ben Iszmail Haníját választotta meg Meshaal utódjának a politikai iroda élére, Meshaal pedig a csoport külföldi politikai irodájának vezetője lett.

Mahmoud Al-Zahart a Hamász egyik legjelentősebb vezetőjeként és a mozgalom politikai vezetőségének tagjaként tartják számon. 2003-ban Izrael megpróbálta meggyilkolni, amikor egy repülőgép bombát dobott a gázai házára. A támadásban ő csak könnyebben megsérült, de legidősebb fia, Khaled meghalt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés