A végstádiumban lévő betegek séfje különleges munkát végez. Ő készíti el az utolsó vacsorát azoknak az embereknek, akik életük utolsó szakaszában járnak és hatalmas fájdalmakkal küzdenek. Munkája nem csupán a főzésről szól. Sokkal inkább az emberi méltóság tiszteletéről és a szeretetteljes gondoskodásról.
„Számomra nincs nagyobb megtiszteltetés séfként, mint teljesíteni egy beteg utolsó óhaját” – nyilatkozta Spencer Richards, az oxfordshire-i hospice ház konyhafőnöke. Amint arról a Mirrornak beszámolt, egyik legemlékezetesebb esete egy 21 éves pácienshez kötődik. A fiatal haldokló semmi fogára valót nem talált a megszokott menüsorból, de az angyalszívű Richards mégis teljesített kívánságát. „Fiatal volt, más ízeket keresett. Mint kiderült, rajongott a street food-ért (utcán kapható, menet közben is elfogyasztható ételek – a szerk.). Ezért összedobtam neki egy kedvére való finomságot.”
Egy másik alkalommal egy 93 éves idős hölgy születésnapját ünnepelték a házban. „Patakokban folytak a könnyei. Azt mondta, még sosem volt születésnapi tortája. Az öröme leírhatatlan volt.” Spencer szerint az ilyen apró gesztusok különösen sokat jelentenek azoknak, akik életük végére elmagányosodtak vagy korábban kevés törődést kaptak.
A férfi elmondta: a legtöbb beteg az utolsó napjaiban már rendkívül nehezen nyel, vagy ízérzékelése megváltozik a kezelések és a gyógyszerek hatására. „Sokan érzékenyek lesznek a sóra, így azt csökkentjük. Viszont a legtöbb daganatos beteg sóvárog az édes ízek után” – magyarázza Spencer. Majd elmondja, a kívánságlisták legelőkelőbb helyein a francia desszertek, a panna cotta és a crème brulée szerepelnek.
Ami szerinte még fontosabb: a tálalás. Még úgy is, ha csupán pépes ételt fogyaszthat az illető. „Az ilyen fogásokat is ízlésesen tálaljuk, mintha egy előkelő étteremben látnánk őket vendégül. Akkor talán nem is tudjuk, mit jelent ez nekik, de később mindig kiderül. A családok ugyanis hónapokkal később visszajönnek hozzánk, hogy megköszönjék a figyelmet és a gondoskodást.”