Törökországban évente körülbelül 23 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A veszteség egy részéért a turisták által gyakran látogatott szállodák és vendéglátóhelyek felelősek
Harc az élelmiszer-pazarlás ellen
A Török Mezőgazdasági és Élelmezéspolitikai Tanács megkezdte a küzdelmet az élelmiszer-pazarlás ellen. A Sabah portál szerint egy átfogó jelentés készült erről a kérdésről, amelyet Recep Erdogan török elnöknek fognak bemutatni – írta a Polsatnews.
A dokumentumban jogalkotási megoldásokra vonatkozó javaslatok is szerepelnek, amelyek segítenek megakadályozni az élelmiszer-pazarlást. Ezek elsősorban az éttermeket és szállodákat érintik, vagyis a turisztikai ágazatot.
Jön az à la carte
„Az all inclusive reggelik fele a szemétbe kerül. Ez a pazarlás még nagyobb a vendéglátóhelyek által bevezetett szabályok miatt. Például három vagy négy ember könnyen megehet egy két személyre szóló reggelit, de sok hely korlátozásokat vezetett be, és nem engedi a megosztást” – közölte Ramazan Bingol, az Agrár- és Élelmezéspolitikai Tanács tagja, akinek elmondása szerint ennek eredményeként a szemétbe kerülnek azok az ételek, amelyek a tányérra kerültek, de az emberek nem nyúltak hozzájuk.
„Az emberek mindent elvisznek, örülnek, hogy nagy a választék, de nem eszik meg. Millió líra megy kárba” – tette hozzá Bingol, majd bejelentette, hogy a jelentés jogi megoldásokat fog tartalmazni, amelyek korlátozzák a pazarlást.
„A szállodákban az all inclusive rendszer helyébe az à la carte rendszer léphet. Mindenki annyit rendel, amennyit meg tud enni.”
A török Hulladékmegelőzési Alapítvány jelentése szerint évente körülbelül 23 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, és a gyümölcsök és zöldségek 35 százaléka is oda kerül.