ACNEWS

Megvakultak az ukrán katonák Elon Musk műholdjai miatt

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Közvetlenül a harkovi offenzíva előtt a Starlink műholdjait az oroszok kikapcsoltak. Az ukrán katonák semmit nem láttak.
Hirdetés
Ad image

A 125. Ukrán Területvédelmi Dandár „Művész” hívójelű drónos egységének parancsnoka azt mondta a The Washington Postnak, hogy a Harkivi területen zajló orosz offenzíva meglepte az ukrán katonákat. Az ukrán hadsereg naponta használ felderítő drónokat a terep megfigyelésére. Május 10-én reggel azonban, amikor az orosz fegyveres erők offenzívája megkezdődött, a brigád hirtelen elvesztette az összes videóképet, és „megvakult”.

„Egy bizonyos ponton teljesen vakok maradtunk. Ez volt a legnagyobb probléma, nem láttuk, hogyan mozognak” – mondta az ukrán katonatiszt. Elmagyarázta, hogy Oroszország kiiktatta a Starlink műholdas internetberendezéseket, melyet még Elon Musk ajánlott fel a háború kezdetén Ukrajna számára. Ennek következtében az AFU egységei csak rádiókat vagy telefonokat használhattak, de azt is korlátozottan.

Ukrán katonai tisztviselők azt is elismerték, hogy Oroszország harci sikerei nem csak a nyugati segítség késedelmének és az ukrajnai mozgósítás hiányának köszönhetőek. Azt mondták, hogy az orosz hadsereg alkalmazkodott és okosabban cselekszik, különösen „a technológiai fejlődésnek, például az elektronikus hadviselésnek köszönhetően” – írja a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés