ACNEWS

Megvan III. Károly király koronázási időpontja

Jövő májusban lesz a brit uralkodó, III. Károly király koronázása - jelentette be kedden a Buckingham-palota.

Hirdetés
Ad image

Jövő májusban lesz a brit uralkodó, III. Károly király koronázása – jelentette be kedden a Buckingham-palota.

A tájékoztatás szerint a ceremóniát 2023. május 6-án, szombaton tartják a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.
   

III. Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.
   

A kedd esti közleményben a Buckingham-palota külön kitér arra is, hogy III. Károly feleségét, Kamillát szintén megkoronázzák jövő májusban.
   

A brit monarchikus szokásjog alapján ugyanis a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.
   

Kamilla megkoronázása azonban rendkívüli jelentőséggel bír, arról ugyanis, hogy Károly trónra lépése után Kamilla felvegye-e a Queen Consort címet, a hercegi pár 17 évvel ezelőtti esküvője óta folyamatos volt a vita a brit társadalomban és a sajtóban.Kamilla a király ifjúkori kedvese volt, és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat egymással akkor is, amikor mindketten házasságban éltek.
   

A nem is nagyon titkolt románccal Diana, Károly első felesége is tisztában volt, és 1997-ben bekövetkezett halála után Kamilla addig sem túl kiemelkedő népszerűsége a mélypontra zuhant. A közhangulat a király második felesége iránt azonban az elmúlt években jelentősen enyhült, és most már a britek többsége is elismeréssel adózik Kamilla kitartó hűségének és a királyi család magas rangú tagjaként végzett jótékonysági tevékenységének.
 

Az ügyben II. Erzsébet királynő mondta ki a döntő szót idén februárban, trónra lépése 70. évfordulóján kiadott üzenetében. A néhai uralkodó is kiemelte Kamilla hercegnő „hűséges szolgálatát”, és úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy „amikor eljön az idő”, és fia, Károly az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a „Queen Consort” címet viselhesse.
   

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt is.
   

III. Károly király életének 75. évében jár majd koronázásának idején, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.
   

Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása három órán keresztül tartott, de Károly és az udvar is jelezte, hogy a jövő évi koronázási ceremónia rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz, és sokkal kevesebb meghívott vendég előtt tartják.
   

II. Erzsébet királynő koronázására – amelyet Winston Churchill akkori brit miniszterelnök heves ellenkezése dacára, a brit történelemben először, a BBC televízió is közvetített – csaknem 9 ezren voltak hivatalosak, és ennyi vendég befogadására külön ideiglenes ülőhelyeket kellett építeni a templomban. Az apátság rendes befogadóképessége 2200 fő, és ezt várhatóan III. Károly jövő évi koronázására sem bővítik.

MTI

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés