ACNEWS

Megmondjuk, milyen nyári ruha véd legjobban az UV-sugarak ellen

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A fehér, fekete, vastag, vagy a szellős ruhadarabok biztosítják a megfelelő védelmet?
Hirdetés
Ad image

A ruházatunk színe és annak anyaga jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyire vagyunk védve a káros napsugarak ellen. A klasszikus fehér pamut póló a sugárzás 40 százalékát engedi át, illetve egy nedves póló kétszer-négyszer annyi UV-sugárzást enged át, mint egy száraz. A könnyű szövésű szövetek – vászon, nyári kasmír, laza szövésű stólák – nem védenek olyan jól, mint a műszálas anyagok (poliészter, nejlon). Ennek oka, hogy a mesterséges szálak szorosabb szövésűek, mint a természetes eredetű ruhaanyagok. Ha mindenképpen természetes szálú ruhát választunk, akkor a selyem bizonyul a legideálisabbnak.

Ugyanez vonatkozik a kalapokra is. A szellős szalmakalapok kevésbé védenek, mint a szoros szövésűek. Ha megfordítjuk a kalapot, és sok fény süt át rajta, nem ideális napvédelem.

A kék véd a legjobban

Könnyű ruházat esetén minél sötétebb, annál jobb. A legjobb védelmet azonban nem a fekete, hanem az indigókék nyújtja. Vastag ruházat esetén a szín nem játszik nagy szerepet: egy fehér téli pulóver gyakorlatilag nem engedi át az UV-sugárzást.

Speciális napvédő ruházat

Ma már tisztességes választék van a napvédő ruházatból, némelyik még kiegészítő kémiai szűrőket is tartalmaz. A laikus csak a minőségi pecsét alapján tudja megmondani, hogy mennyire jó a ruházat.

Az „UV Standard 801” minősítés a legszigorúbbnak számít. Ebben az esetben a fényvédelem még gyakori mosás után sem csökken. Az 50+ UPF („Ultraviolet Protection Factor”) azt jelenti, hogy a szövet az UV-sugárzás kevesebb mint egyötvenedét engedi át.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés