ACNEWS

Menekülnek az emberek Budapestről

Egyre kevesebben élnek a városban, többen az agglomerációban.  

Hirdetés
Ad image

Egyre kevesebben élnek a városban, többen az agglomerációban.  

A fővárosi agglomerációs inga többször is kilengett az elmúlt évtizedekben mindkét irányba: hol Budapestről kifelé igyekeztek többen a csend és a zöld miatt, hol éppen a legsűrűbb belváros, a könnyen elérhető szolgáltatások jelentették a vágyott célt. A járvány idején bevezetett karantén, a városkörnyéki települések távoltartási intézkedései azonban új dimenzióval erősítették fel a zöld iránti vágyakozást – írja a Népszava.

A Belügyminisztérium adatai alapján a budapesti agglomeráció városai a legnagyobb mértékben növekvő települések közé számítanak. 2011 és 2021 között a jelenleg 11 790 lakosú Halásztelek népessége például 29 százalékkal nőtt, de 20 százalék feletti lélekszám-gyarapodást produkált Veresegyház, Gyömrő és Göd is. Miközben a fővárosban már ötödik éve csökken a népesség.

A fővárosi agglomerációba tartozó települések egyértelműen a járvány „nyertesei” közé tartoznak, közülük Érd, Nagytarcsa, Délegyháza Dunaharaszti és Szigetszentmiklós lakossága 1-8 százalékkal gyarapodott egy év alatt, amelyben kétségtelenül szerepet játszott a budapesti lakásárak meredek emelkedése is. Csakhogy közben megfordult a trend: Budapesten tavaly már alig nőttek az árak, miközben a top tízes bevándorló listán szereplő településeken 14-23 százalékkal emelkedtek – mutat rá az ingatlan.com portál.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés