ACNEWS

Mennyi az igazság az „in vino veritás” mondásban?

Igaz, hogy az alkohol hatása alatt felszínre kerülhet az igazság?/ Fotó: Unsplash
Igaz, hogy az alkohol hatása alatt felszínre kerülhet az igazság?/ Fotó: Unsplash
Tény, hogy mámoros állapotban könnyebben el tudjuk engedni a gátlásainkat. Csakhogy...
Hirdetés
Ad image

Az In vino veritas egy latin közmondás, melynek jelentése: Borban az igazság. De az is lehet, hogy csak a meggondolatlanság…

Valójában ókori görög mondás, a rómaiak csupán átvették. Alkaiosz használta először a kifejezést, a latin változatot pedig Plinius kreálta.

Tartalma szerint, aki bort iszik, az alkohol hatására az igazat mondja. Nem csoda, hiszen az erjesztett szőlőlé oldja a hangulatot és segít az embereknek ellazulni.

A mondás lényege az a feltételezés, miszerint az alkohol hatására fény derül az igazságra. Az erjedés során az élesztőgombák a szőlőben lévő cukrot alkohollá alakítják. A bor – állítják – arra készteti az embereket, hogy felfedjék valódi gondolataikat és érzéseiket, amelyeket józanul egyébként visszatartanának.

A mondás az évezredek során egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és számos szerző műveiben is helyet kapott, például az idősebb Plinius római költő, aki néhány írásában idézte a bor és az igazság szoros kapcsolatát. A római költő és szatirikus Juvenal szintén használta a szólást a mámorban lévő becsületesség eszméjének illusztrálására – írja a Blick.

Az idők folyamán az „in vino veritas” számos kultúrában és országban vert gyökeret.

A mondás igazságtartalmától azonban nem szabad túl sokat várni.

Hiszen az alkoholfogyasztás ronthatja az ítélőképességet és az önkontrollt, ami valótlan vagy helytelen kijelentésekhez vezethet. Ebben az esetben a bor már nem az igazság, hanem a meggondolatlanság.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés