ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Mérgező halak támadják a horvát partokat

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia
A nyúlfejű gömbhalak a világ legmérgezőbb élőlényei közé tartoznak. De nem csak az elfogyasztásuk okozhatja a halálunkat.
Hirdetés
Ad image

Egyre többen jelentették, hogy Horvátország partjainál nyúlfejű gömbhalat láttak. Ez azért is érdekes, mert ezek a tengeri élőlények a Csendes-óceánban élnek leginkább. Feltételezhetően a Szuezi-csatornán keresztül juthattak el a Földközi-tengerbe. Ahol a jelek szerint a vízhőmérséklet emelkedése miatt egyre inkább otthonosan érzik magukat. Ezt bizonyítja az is, hogy Törökországban és Görögországban is találkoztak velük az elmúlt hónapokban. „A görög tengerekben 5-6 fajtája él, amik mindegyike mérgező.” – idézte a Heute Paraskevi Karahle tengerbiológust.

A nyúlfejű gömbhal a világ legmérgezőbb élőlényeinek egyike, olyannyira, hogy már 1-2 milligrammnyi méreg is halálos lehet. A mérgező tetrodotoxin a halak ivarmirigyeiben és májában koncentrálódik. Az elfogyasztása pedig tilos, ugyanis a mai napig nincsen ismert ellenszer a mérgére. Ráadásul a nyúlfejű gömbhalat puszta kézzel is tilos megfogni, miután a mérge a bőrön át is felszívódik. A gömbhal mérge pedig nem vicc. 2004 júniusa és 2023 decembere között 144 olyan esetet jegyeztek fel, amikor gömbhal elfogyasztása miatt mérgezéssel kerültek emberek kórházba. Ők szerencsésen megúszták, azonban 27 ember ezt nem mondhatja el magáról. De 28 esetben a gömbhalak a tengerben támadták meg áldozataikat és megszúrták azok lábát. Egy esetben amputálni kellett az áldozat lábujját.

Szerencsére azonban, ahogy az a közepesen elrettentő számokból is látszik ritkán kerülhetünk szembe gömbhalakkal. Az állatok ugyanis rendkívül félénkek és a tengerbiológusok szerint 10-100 méterrel a víz felszíne alatt élnek. Ennek ellenére érdemes óvatosnak lennünk, ugyanis, ha a gömbhal nem fújja fel magát, nehéz felismerni. Azonban jobban tesszük, ha a nyaralás alatt óvakodunk a szögletes orrú, feltűnő metszőfogakkal és az alsótestükön ezüst csíkkal rendelkező halaktól. Vagy nemes egyszerűséggel nem próbálunk meg egy halat sem elkapni puszta kézzel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés