A mikrohullámú sütő ugyan kényelmes módja az étel melegítésének, ám vannak élelmiszerbiztonsági veszélyei is, ha nem ügyelünk a helyes használatára. A mikró ugyanis csak pontszerűen melegíti fel az ételt, így maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek.
Éppen ezért különösen fontos, hogy ha mikrohullámú sütőt használunk, ne csak melegítsük, hanem forrósítsuk is fel az ételt és utána pedig hagyjuk még benne pár percig, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.
Érdemes szem előtt tartani, hogy a langyos, szobahőmérsékleten tárolt étel fogyasztása is veszélyes lehet, hiszen ezen a mikrobák könnyen elszaporodhatnak. Ha a készételt tároláskor nem fedjük le, baktériumok kerülhetnek bele és ott a nem kellő hőfokon végzett tárolás hatására elszaporodhatnak.
Ha az ilyen ételt csak meglangyosítjuk, és nem forrósítjuk át, egyes mikrobák túlélhetnek és megbetegedést okozhatnak.
Ha az étel belső hőmérséklete – az újraforrósításkor is – eléri a 75°C-ot, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó legtöbb mikroba elpusztul, így általában nincs ok az aggodalomra -tájékoztatott a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal)