ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Mérgező lesz a talajvíz – öntözni se lehet vele

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A tudósok szerint 2100-ra több száz millió ember él majd olyan területen, ahol mérgező lesz a talajvíz a globális felmelegedés miatt.
Hirdetés
Ad image

A Karlsruhei Műszaki Egyetem (KIT) kutatóinak számításai szerint a következő évszázad elejére 588 millió ember élhet majd olyan helyen, ahol a talajvíz túl meleg lesz ahhoz, hogy iható legyen. A hőmérséklete az előrejelzések szerint 3,5 fokkal emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy meg fogja haladni az ivóvízzel kapcsolatban meghatározott legmagasabb küszöbhőmérsékletet.

Az Agroinform magyarázata szerint a felszín alatti vizek létfontosságúak a földi élethez. Azonban, ahogyan egyre jobban melegszik a bolygó egyre melegebbé válnak a vizeink is. Ebből kiindulva modellezték a kutatók, hogy mi fog történni a következő 75 évben.

Többféle forgatókönyvet vettek alapul, Például, hogy mennyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe. Arra jutottak, hogy még a legpesszimistább esetben is 2,1 Celsius-fokos emelkedéssel lehet kalkulálni, a legrosszabb esetben pedig 3,5 Celsius-fokossal. A legnagyobb emelkedés ott várható, ahol a legnagyobb a légköri felmelegedés, illetve a talajvíz sekélyen található. Ebben az esetben milliók számára válhat ihatatlanná a talajvíz. Ami csak akkor lenne fogyasztható, ha előtte felforralják azt a baktériumok miatt.

A probléma azonban nem újkeletű. Már most 30 millió ember él olyan helyen, ahol valamivel magasabb a víz hőmérséklete az egészségesnél. A szakemberek számítása szerint ez a szám csak nőni fog. 2100-ra a legjobb forgatókönyv szerint is 59 millióra fog nőni ez a szám. A legrosszabb eshetőség az 588 millió. Ezeket az embereket szomjhalál vagy mérgezés fenyegeti majd.

A problémát az okozza, hogy a víz hőmérséklete befolyásolja a talajban végbemenő biokémiai folyamatokat, amelyek pedig hatással vannak a víz minőségére. Sőt, bizonyos körülmények között a talajvíz hőmérsékletének emelkedése olyan káros anyagok koncentrációjához vezethet, mint az arzén vagy a mangán, ami negatív hatással lehet az emberi egészségre. Ehhez hozzájárul az is, hogy mindez elősegíti egyes kórokozók növekedését is, ami hatással van az ökoszisztémára. Valamint a szén- és tápanyagciklusokra is. Egyszóval a talaj egyre kevésbé lesz életképes, a vizet pedig alig lehet majd öntözésre használni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés