ACNEWS

Merő Péter: hódít a fenntartható divat

Merő Péter
Merő Péter
A hétvégén került sor a Budapest Central European Fashion Week-re. A divattervezők közül Merő Péter már visszatérő. Idén is mindenkit elkápráztatott ruhakölteményeivel.
Hirdetés
Ad image

Többször szerepeltél már sikeresen különböző Fashion Week alkalmakon. Fontosnak tartod, hogy megmérettesse magát egy divattervező?

Ez egy nagyon fontos esemény a divattervezők életében. Többek között amiatt, mert a vásárlóik, illetve a szakma is megnézheti évente kétszer a kollekcióját. Egyértelmű hogy a vásárlók ily módon azonosulhatnak jobban a termékkel, a szakma pedig láthatja a tervező fejlődését, illetve stabilitását. Mennyire tudja például valaki megtartani az erősségeit, vagy mennyire keresi még önmagát.

Mit tudsz elmondani az idei eseményről? Miben volt más, mint az előző?

Az idei annyiban különbözött, hogy nagyobb helyszínen lett megtartva, és egy helyen volt az összes bemutató. Ez nagyban megkönnyítette a vendégek dolgát. Egész nap nézni lehetett a showt anélkül, hogy bárhova át kellett volna menni. Illetve idén elindult egy ’Fashion Hub’ vonal is, ahol kerekasztal beszélgetések voltak, így ösztönözték a fiatal generációt arra, hogy igenis hordjon magyar divattervezőtől ruhákat. A magyar tervezők életében nagyon fontos a fenntarthatóság.

Te hogyan és mennyi ideig készültél rá?

Nagyjából két hónapot. Persze agyban már elég sok munka megelőz egy ilyen kollekciót. Az ember ilyenkor már keresi az anyagokat, inspirálódik, gyűjti az ötleteket. A két hónap, amikor fizikálisan készülünk, mindig egy intenzív időszak, hiszen a vásárlóim, és a megrendeléseim mellett készül a kollekció.

Mit gondolsz a mai magyar tinédzserek öltözködési szokásairól?

Érdekes azt látni, hogy mennyire követik, másolgatják a TikTok vagy Instagram sztárjaikat. Nagyon kevés az igazi individuum, aki fel meri vállalni, hogy ő más, nem követ senkit, hanem önmagát akarja kifejezni. Azt látom, hogy hiába vannak trendek, nagyon sok minden megfér egymás mellett. A szűk nadrágtól kezdve a trapéz nadrágig. Jó dolog, hogy kicsit lassult a trendkövetés, és ezáltal a fenntarthatóbb divat felé mozdult el a világ.

Szerinted melyik ruhaanyag hódít idén, illetve mik a kilátások jövőre?

Szerintem fontos szerepe volt nem csak a fesztiválszezonban, hanem az estélyi ruházatokban is a necc anyagoknak, amiket kristályokkal díszítenek. Ez egy viszonylag új anyag a piacon, amit nagyon szeretnek, bár nehezebb megmunkálni. Jövőre nézve, nagyon erőteljesen jönnek föl a különböző fenntartható, újrahasznosított, illetve vegán bőr anyagok. Úgy gondolom ezekre fog kerülni a hangsúly. Köztudott, hogy a divat nagyon környezetszennyező iparág. Viszont most már mindent megtesznek hogy az újrahasznosítás nagyobb teret hódítson.

Mennyire engedheti meg magának a magyar divat a tengerentúli extravagáns dolgokat?

A tengerentúli extravagáns dolgokat sem feltétlenül hordják utcán. Ott egy tervező megteheti azt, hogy egy bemutatót, csak az imidzsének, csak a sajtónak és a hírverésnek szánja. Akár negyven olyan ruhadarabot is bemutat, amit soha nem lehet hordani, de a sajtó beszélni fog róla, és egész évben keringenek a posztok a ruháiról. Ezt Magyarországon elég kevés ember teheti meg, mert nagyon nagy költség egy ilyet összehozni. Nálunk mindenki azt választja, hogy inkább keveri a hordhatót és a meghökkentőt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés