ACNEWS

Mi a baj Olimpia? Hát a terror meg a Szajna

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Ugyan minden elkészült a párizsi Olimpiára, de a Szajna vízminősége és a terrorveszély kissé túlnő a szervezőbizottság hatáskörén.
Hirdetés
Ad image

Hamarosan kezdődnek a 33. Olimpiai és Paralimpiai Játékok Párizsban, és a francia kormány megcsinálta, amit elvállalt. Látszólag. A Szajna vízminősége és a terrorveszély viszont túlnő a hatáskörén, de ezekben az ügyekben is úgy nyilatkozik a szervezőbizottság, hogy felkészült minden eshetőségre.

A víz szennyezettsége miatt 1923-ban kiadott fürdési tilalom ezzel a mostani olimpiával oldódna fel, de egyelőre nagy a bizalmatlanság. A júniusi özönvíz ugyanis áthúzta a terveket. A hatalmas tározórendszer, amelynek meg kell akadályoznia, hogy a csatornarendszerből a Szajnába ömöljön a szennyvíz, túlcsordult a rengeteg esőtől, és így ismét belefolyt valamennyi szennyvíz a folyóba. Ezért az a múlt hónap végén megint alkalmatlan lett a fürdésre.

A hatóságok azt ígérik hogy időre meglesznek a folyó megtisztításával, de az olimpiai bizottság mindenesetre kijelölt egy alternatív helyszínt az úszó maratonnak, a triatlonból pedig majd duatlon lesz, ha nincs más megoldás.

Az olimpiának a nyitóünnepségen kívül is lesznek kísérő rendezvényei, a legtöbb Párizs belvárosában, miközben még mindig nagyfokú a terrorkészültség és az antiszemita támadások száma is megsokszorozódott. A belügyminiszter azt mondta pár nappal ezelőtt, hogy egyelőre nincs nyoma semmiféle konkrét előkészületnek, amely kifejezetten verseny vagy rendezvény színhelyét fenyegetné – írja az EuroNews.

Márciusban Macron elnök azt kérte, vegyék vissza felére a Szajna köré szervezett, látványos nyitóünnepséget, különben képtelenség lesz biztosítani. A mesterlövészek és a robbanószerrel megpakolt drónok jelentik a legfőbb veszélyt, ezekre rendkívül szigorú biztonsági protokollt dolgoztak ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés