ACNEWS

Mi az a karácsonyfa-szindróma? Nem az, amire gondol

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Van néhány egyszerű megoldás, hogy az hirtelen kiváltott allergia ne tegye tönkre a karácsonyi ünnepeket
Hirdetés
Ad image

Év végén fényekkel, harangokkal és ünnepi díszekkel ékesek a lakás. Ám ha hirtelen azon kapja magát valaki, hogy folyik az orra és kapar a torka, akkor nem feltétlenül szezonális megfázásról van szó az ünnepi szezonban, hanem jó eséllyel ez karácsonyfa-szindróma.

A karácsonyfa-szindróma annak az állapotnak a beceneve, amelyet az élő karácsonyfákon található allergéneknek váltanak ki. A tünetek hasonlóak más allergiás reakciókhoz, de összetéveszthetők egy megfázásszerű betegséggel (vagy ne adj isten COVID-dal). Ebben benne van az orrdugulás vagy orrfolyás, a viszkető és könnyező szem, a tüsszögés, a torokviszketés, a zihálás és a köhögés. Bőrrel kapcsolatos tüneteket is tapasztalhat, beleértve a bőrpírt, duzzanatot és viszketést

Az allergiás reakció különösen kellemetlen lehet, ha vannak más egészségügyi problémái is, például asztma. De nem mindenki asztmás, aki allergiás reakciót tapasztal a karácsonyfák körül. Hasonlóképpen, nem mindenki tapasztal allergiás reakciót, aki asztmában szenved.

A karácsonyfák tele vannak potenciális allergénekkel, beleértve a virágport, a poratkát, és ami a legfontosabb, a penészgombát. Egyetlen karácsonyfa több mint 50 penészfajtának ad otthont, amelyek mindegyike levegőben szálló spórákat termel, s ezek beindítják az immunrendszert.

Kutatások szerint a levegőben szálló penészspórák szintje egy lakásban az élő tűlevelű növény felállítása előtti köbméterenkénti 800 spóráról 5000 spórára nő, ha két hétig van a lakásban. A penészgomba spórák megülnek a karácsonyfákon, különösen az olyan élőfákon, mint a luc. A fákat a szabadban termesztik, ahol összeszedhetik a penészgombákat a környezetből, különösen nedves vagy párás területeken. Ha ezeket a fákat beltérbe viszik, meleg és száraz környezetbe, a spórák a levegőben szétszórodhatnak, ami allergiás tüneteket okozhat.

Szerencsére tehet néhány egyszerű óvintézkedést annak érdekében, hogy karácsony dekorációi ne okozzanak kellemetlen tüneteket. Ha asztmája van, vagy egy igazi fa korábban allergiát váltott ki, érdemes inkább műfenyőt venni. Ha valódi fa mellett dönt, kültéren le kell rázni a fát, hogy a lehető legtöbb port, penészt és virágport eltávolítsa, mielőtt bevinné a házba. Ha pedig a ház leghűvösebb részében tartja, elkerülheti a penészgombák elszaporodását – olvasható az iflscience oldalán.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés