ACNEWS

Mi lesz a sorozatsztárok sorsa? – „Van, aki fennmarad a vízen, és lesz, aki elsüllyed”

Nemrég kiderült, hogy sokévnyi munka után a két legnagyobb kereskedelmi csatornán megszűnik az a napi sorozat, mely állandó vendége volt a tévénézőknek esténként. De vajon mi lesz most azokkal a színészekkel, akik elvesztették ennyi idő után a biztos állásukat? Az AcNews ennek járt utána.

Hirdetés
Ad image

Nemrég kiderült, hogy sokévnyi munka után a két legnagyobb kereskedelmi csatornán megszűnik az a napi sorozat, mely állandó vendége volt a tévénézőknek esténként. De vajon mi lesz most azokkal a színészekkel, akik elvesztették ennyi idő után a biztos állásukat? Az AcNews ennek járt utána.

Az elmúlt hetekben igencsak izgalmasan alakultak a dolgok az RTL Klub és TV2 háza táján. Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy a Barátok Közt nem fog tovább folytatódni, és lassan már az utolsó részt fogják vetíteni, de derült égből villámcsapásként érte a közönséget, mikor kiderült, hogy a konkurens Jóban Rosszban is lekerül a képernyőről. Természetesen ezt az ott dolgozó stábtagok többsége is nehezen fogadta, hiszen egy állandó munkától, bevételi forrástól is elesnek. Na és persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hosszú évek alatt mennyire hozzá tud nőni egy karakter a színész szívéhez. Múlt héten például Gazdag Tibor mondta el nekünk, hogy ő még szerencsés helyzetben van, mert vannak színházi munkái is, de sok kollégájának már nem ilyen egyszerű a kérdés.

„Konkurenciái egymásnak a két csatorna, de egy csomószor ugyanúgy történnek a dolgok, mindkét oldalon. Ott megszűnt a napi sorozat, most itt is. Mindenkire mély hatással lesz a sorozat eltűnése. Főleg, akinek csak ez az egy munkája volt színészként. Más – köztük én – akinek van színházi feladata is, könnyebben vészeli át majd. De kemény ez az egész, nem voltunk erre felkészülve… Nekem szerencsére van még feladatom, októberig két bemutatóm is lesz. Ettől függetlenül hiányozni fog a forgatás, és nem tudom, mikor lehet majd újra tévés szerepem. Egy ilyen karakter miatt, ami ennyire hozzám nőtt, nem biztos, hogy kapkodni fognak utánam a mozgóképes produkciók” – mondta akkor a Pongrácz dokit alakító színész lapunknak.

De nem ez volt az első alkalom a magyar tévétörténelem során, hogy megszűnik egy olyan sorozat, melynek szereplői már-már családtagnak, állandó vendégnek tekinthetőek a nagyérdeműnél. Emlékezzünk csak, hogy ott volt a Szomszédok, mely 331 epizódot élt meg és 12 évig tartott. De ne feledkezzünk el a Família Kft.-ről sem, mely 385 részen keresztül ment 8 éven át. Lapunk mindkét sorozatból felkeresett egy-egy ikonikus színészt, ők pedig csak ráerősítettek Gazdag Tibor szavaira, hogy ilyen esetben azok vannak szerencsés helyzetben, akik a sorozat mellett is építgették a karrierjüket, nem pedig teljesen ráhagyatkoztak. Ennek ellenére egyöntetűen szomorú eseményként élték meg a véget.

Csűrös Karola a mai napig emlékszik arra, hogy mennyire rossz volt, mikor közölték, nem lesz többé Szikszay Etus a képernyőn.

„Nehéz volt mindenkinek… nekem szerencsém volt, mert a széria mellett a színházi karrieremet is tudtam építeni. Akkoriban ezek a sorozatok nagy trambulinok voltak a színészeknek és ügyesen használták a lehetőségeket. Mikor véget ért az egész, mi nem kerültünk egy olyan vákuumba, hogy csak a karakterünkre emlékeztek. Nem tudom, mit javasolhatnék azoknak a színészeknek, akik most kikerülnek ezekből a műsorokból” – fogalmazott az AcNewsnak a Szomszédok színésznője.

Csonka András aka. Piczy Elek is emlékezetes karakter volt a Família Kft.-ben. Kiemelt mellékszereplőként játszott és nem volt benne minden részben, de nem lehet elmenni a neve mellett, ha az első magyar szituációs sitcom kerül szóba. Ő úgy gondolja, hogy lehet még esélye a kollégáknak, ha jól keverik a kártyákat.

„Nehéz dolog ezt mai szemmel nézni. A Família Kft. idején ez egy nagyon jó kiugró lehetőség volt a színészeknek, tudtam építeni a színházi feladataimat a sorozat mellett, nem ragadtam le egy szerepnél. Ráadásul akkoriban vállaltam először műsorvezetést, és jött ki az első albumom is, ami sokat segített. Persze nehéz volt lezárni azt a sorozatos korszakot, csak úgy, mint mindenkinek, de a stábbal például a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Nyilván egy napi sorozat nyomot hagy az ember életében, és a színházak sem kapkodnak most színészekért, mert Dunát lehet velük rekeszteni. A szakma sem mindig fogadja el azt, ha valaki csak napi műsorban játszott. Nem könnyű dolog, és úgy vettem észre, hogy mostanában a csatornák is nem a legmegfelelőbben sáfárkodtak a tehetségekkel. Külföldön, ha véget ér egy ilyen, akkor a színészek további castingokra mennek, vannak ügynökeik, akik ezt intézik, de itthon sajnos nincs ennek kultúrája. A fiatalok, tini színészek még továbbtanulhatnak, az időseknek pedig például a vidéki és bizonyos pesti színházak is jó lehetőséget nyújthatnak. Egy ismert arc, ha jó színész is, vonzhatja a közönséget. Az biztos, hogy ezen színészek közül bizony lesz, aki fennmarad a vízen, és olyan is lesz, aki elsüllyed majd.”

A Barátok közt utolsó része egyébként 2021. július 17-én, 20 órakor lesz látható. Az RTL Klub július 1-jétől búcsúkampányt indít, melynek keretében plakátokon idézi fel az elmúlt közel két és fél évtized meghatározó pillanatait a 4-6-os villamos vonalán, „Köszönjük a 23 közös évet!” címmel. A Barátok közt online és social felületein visszatekintések lesznek láthatók, így ismét találkozhat a közönség a legemlékezetesebb jelenetekkel. Újra feltűnnek a régi kedvencek is a közösségi platformokon, ugyanis az egykori szereplők arról vallanak, hogy mit jelentett számukra a Barátok közt. Az esténként jelenleg is látható színészek pedig hosszabban emlékeznek vissza a sorozathoz köthető fontos eseményekre. Július 1-jén a Vatera.hu közreműködésével jótékonysági árverés indul, melyen mindenkinek lehetősége nyílik licitálni a Barátok köztben látott ikonikus kellékekre, jelmezekre, díszletekre. Az aukción befolyó összeg az SOS Gyermekfalvak lakóinak életét könnyíti meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés