ACNEWS

Mi lesz ebből? Napijegy váltja a Budapest-bérletet

Fotó: bkv.hu
Fotó: bkv.hu
Változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek.
Hirdetés
Ad image

Lázár János Debrecenben beszélt arról, hogy az agglomerációs közlekedési problémák nem csak Budapestet érintik. Azt is mondta, decemberben a kormány két részre bontotta a közösségi közlekedés finanszírozásának kérdését, a tarifareformot. „Alkotmányba írtuk és törvénybe rögzítettük, hogy minden magyarnak biztosítjuk, hogy eljusson A pontból B pontba”. Mivel bejelentése szerint eddig 4 millió vármegye- és országbérletet adtak el, ebbe az irányba mennek tovább.

„Budapest ügyében vártunk eddig, abban bíztunk, hogy a főváros aláírja a megállapodást, de a kormányzati tarifareform-ötletek Budapest nélkül valósulnak meg” – folytatta Lázár.

A változások lényege, hogy „minden bérletet megszüntetünk a vármegye és országbérleteken túl márciustól.” Lesz viszont kedvezményes napijegy- írja a HVG.

A vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.

Az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd.

A jövőben az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, illetve a közalkalmazottaknak korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel (megszűnik a pecsételős rendszer),

a 65 év felettiek mellett a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak majd, (ez eddig is így volt)

a 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményt kapnak (ha nem vesznek ország- vagy vármegyebérletet),

a 90 százalékos kedvezmény-kategóriában utazóknak (például nagycsaládosok, fogyatékkal élők) pedig ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon.

A miniszter újabb ajánlatot tett a fővárosnak. A kormány elfogadja a Budapest-bérleteket a MÁV és a Volán járatain Budapest határain belül, viszont cserébe fogadja el a főváros Budapesten a vármegye-és országbérleteket a BKK járatain.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés