ACNEWS

Miért a nőknek van több rossz foguk?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Pedig alaposabban mossák a fogukat, és gyakrabban is ellenőríztetik.

A statisztikát nézve ennek ellenére a nőknek több fogászati problémájuk van, mint a férfiaknak.

A terhesség hatással lehet a fogak egészségére. Ezalatt nemcsak a szív- és érrendszer működik teljes sebességgel, hanem a hormontermelés is, ami a fogakra is hatással van – magyarázza Dr. Lena Schlender, kölni fogorvosa. A megváltozott anyagcsere és a terhesség alatt megnövekedett édesség iránti étvágy pedig a fogszuvasodást segíti elő.

A megváltozott ösztrogénszint gyakran okoz ínyvérzést is. Becslések szerint a terhes nők több mint fele érintett a problémában.

„Sok esetben a terhesség ínygyulladással párosul, a szájnyálkahártya gyulladása egyértelműen a terhességgel függ össze.” – fogalmaz a szakember. „A krónikus gyulladás az évek során az íny visszahúzódását okozza, és károsítja az egész fogágyat, beleértve az állcsontot is. A kórokozók az ínyben lévő gyulladásos gócokon keresztül bejuthatnak a véráramba, és legrosszabb esetben éremeszesedést és szívinfarktust okozhatnak”- magyarázta a Bildnek a szakember

A terhesség alatti krónikus ínygyulladás koraszülést is kiválthat. A szakértők ezért javasolják a fogkő eltávolítást terhesség alatt is.

A rendszeres ellenőrzés és az intenzív szájhigiénia fontos megelőző intézkedések.

„A nehezen elérhető őrlőfogakat nagyon alaposan meg kell tisztítani fogkefével, fogselyem és fogközkefe segítségével” – javasolja a fogorvos. A tapasztalatok szerint ezeken a részeken nagyon sok lepedék halmozódik fel. Szintén fontos a rendszeres fogkő eltávolítás a száj nehezen elérhető helyei miatt.

Hőhullámok, álmatlanság, izzadás – a menopauza köztudottan felborítja a nők természetes hormonciklusát, ráadásul a fogakat sem kímélik.

„Ebben az életszakaszban a hormonszint csökkenése gyakran jelentős hatással van a fogak egészségére” – hangsúlyozza dr. Schlender . Különösen a csontokat viseli meg a csökkent ösztrogéntermelés, aminek eredményeként nő a csontritkulás kockázata.

A hormonális, csökkenő nyáltermelés is negatívan hat, a nyelv és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet. Száraz szájüregben pedig gyorsabban alakulhat ki a szuvasodás.

„A nyál elpusztítja a kórokozókat, például a szájüregben lévő baktériumokat, semlegesíti a fogzománcot veszélyeztető savakat, és ellátja a fogakat kalciummal. Ez esetben sokat segít a megfelelő folyadékbevitel, ami lehetőleg napi 1,5-2 liter víz vagy cukrozatlan tea” – tanácsolja a fogorvos.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés