ACNEWS

Miért mindig a nyaralás elején betegszünk meg?

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A betegségek többnyire a nyaralás előtt vagy hétvégén csapnak le ránk.
Hirdetés
Ad image

Amikor már végre kiszabadulsz a munkából, beleszagolsz a tengeri sós levegőbe, a homok a lábadhoz simul, a jéghideg ital pedig csúszdaként folyik le a torkodon, megtörténik a legrosszabb: lebetegszel.

A nyaralás közbeni megbetegedés, más néven a „szabadidős betegség” jelensége arra vezethető vissza, hogy a szervezet nem képes megbirkózni a hirtelen változással.

A munkahelyi stressz időszakaiban gyakran magas az adrenalinszint, ami a szervezetet csúcsteljesítményre hajtja, és elfedi a betegség esetleges kezdeti jeleit. Ha a szabadság elején az adrenalinszint lecsökken, a kórokozóknak könnyebb dolguk van, mivel a szervezet a stresszről a regenerálódásra való átállással van elfoglalva.

A statisztikák szerint minden ötödik ember nyaralás idején, vagy éppen a hétvégeken betegszik meg.

Leggyakoribb betegségek:

– Megfázás: 51,3 százalék

– Gyomor-bélrendszeri betegségek: 46,2 százalék.

– Bőrproblémák (napégés, szúnyogcsípés): 37,1 százalék

– Napszúrás: 33,9 százalék.

– Ficamok, sportsérülések: 24,2 százalék.

Mi a megoldás? A relaxációt nyújtani kell, nem pedig tömöríteni: sokan az egész nyaralásukat egyetlen alkalomba sűrítik bele, és végigdolgozzák az év többi részét. Pedig a relaxációval kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az igazi kikapcsolódás körülbelül egy hét után következik be. Tíz napnál több nem növeli a hatást. Ezért a rövid utazások is jót tesznek a stressz ellen. 

Sokan azért betegszenek meg a nyaralás alatt, mert előtte minél több mindent el akarnak intézni. A szakértő szerint a stressz-szint megnövekszik a nyaralás előtti napokban. Az ezután nagyon hirtelen lezuhanó kortizolszint ahhoz vezet, hogy a korábban elnyomott immunreakciók betegségtünetek formájában válnak láthatóvá.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés