ACNEWS

Migránsok elől menekülnek a német nyugdíjasok a Balatonhoz

Pixabay
Pixabay
Nagy a baj Németországban: egyre több nyugdíjas menekül a Balaton melletti falvakba, nem akarnak félelemben élni.
Hirdetés
Ad image

A külföldi média szerint 25 százalékkal nőtt a Magyarországra költöző német nyugdíjasok száma. Ennek következtében pedig a Balaton és környéke mostanra a német nyugdíjasok új paradicsomává vált. A Balatontól 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörökön mintegy 600 ház található. Ezeknek több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonú.

Klotz Péter a polgármestere több német nyugdíjassal is beszélt. Elmondták, azért is választják Magyarországot, mert nem tudják elviselni a német migránspolitikát. De olyanok is akadnak, akik korábban aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban – írta az infostart. Klotz Péter szerint a németek jól beilleszkedtek a györöki közösségbe. Aktívan részt vesznek minden programon, és érdekli őket a magyar kultúra.

A balatoni falvak polgármesterei szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet vonzza a külföldieket. Sok külföldi még magyarul is elkezd tanulni. 

Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke azt mondta, a mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 külföldi, főleg német tulajdonú. A német nyugdíjaknak emellett itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton.

„Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek. Azonban személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk” – vélte a polgármester. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés