ACNEWS

Migránsokat fojtott tengerbe a görög parti őrség

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A gyanú szerint a görög parti őrség felelős több tucat bevándorló haláláért az elmúlt években. Szándékosan dobták vízbe az embereket.
Hirdetés
Ad image

Súlyos vádakkal illették a görög parti őrséget. A gyanú szerint több tucat bevándorló halálát okozta a szervezet a Földközi-tengeren az elmúlt 3 évben. A Blick beszámolója szerint az áldozatok többsége Szíriából Törökországon keresztül menekült volna Görögországba a tengeren. Azonban a parti őrség erőszakot alkalmazott a több mint 43 csónakkal érkező migráns visszaszorítására, miközben azok még a vízen hánykolódtak, vagy éppen elérték a szigeteket. Tisztviselők a vádak szerint több menekültet is a vízbe hajítottak. 9-en életüket vesztették.

„Azt akarták, hogy meghaljak”

Egy kameruni menekült elmondása szerint miután megérkeztek Szamosz szigetére két maszkot viselő rendőr letartóztatta és egy őrhajóra vitte. Ott állatként bántak vele: megverték, majd két másik menekülttel együtt a vízbe dobták. „Egy másik kamerunival kezdték. Behajították a vízbe. Aztán az elefántcsontpartira került a sor. Emlékszem, azt kiabálta, hogy ments meg, nem akarok meghalni. Végül csak a kezét lehetett látni a víz felszíne felett.” – emlékezett vissza a férfi: az egyetlen, akinek sikerült túlélnie a rendőrök közbenjárását.

A férfi ügyvédhez fordult, most a bíróság elé akarják vinni az ügyet. De nem ő volt az egyetlen, aki hasonló eseményekről számolt be. Volt, akit hátrakötözött kézzel hajítottak bele a tengerbe. „Azt akarták, hogy meghaljak.” – idézte a lap a túlélőt, aki nagy nehezen kiszabadult a kötelekből és a török partra úszott. A helyi parti őrség mentette ki végül.

„Cserben hagytak minket”

A BBC-hez olyan felvételek is eljutottak, ahol 12 embert pakoltak fel egy aprócska gumicsónakra. „Azonnal süllyedni kezdtünk, amit ők láttak. Hallották, hogy mindannyian sikoltozunk, de mégis otthagytak minket.” – mondta Mohamed, aki túlélte az esetet. Az incidensben 8 gyermek vesztette életét. A felvételeket az oknyomozás alatt az újságírók bemutatták egy magas rangú görög tisztnek is. Ő az interjú alatt végig tagadta, hogy bármilyen illegális cselekedet történt volna. Azonban, amikor a felvételnek vége lett, a mikrofont nem kapcsolták le azonnal. „Nem mondtam túl sokat, ugye? Nem tudom, miért csinálták ezt fényes nappal. Úgy értem, ez nyilvánvalóan illegális.” – hallható a felvételen. A parti őrség ennek ellenére minden vádat tagad, állítják, hogy azok teljesen alaptalanok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés