ACNEWS

Migránsokból faragnának katonákat a Wagner zsoldosok

Oroszországban a közép-ázsiai országokból érkezett migránsok tömegei próbálnak jobb életkörülményekhez jutni.

Hirdetés
Ad image

Oroszországban a közép-ázsiai országokból érkezett migránsok tömegei próbálnak jobb életkörülményekhez jutni.

Nagyjából 10,5 millió közép-ázsiai migráns él Oroszországban, akik Üzbegisztánból, Tadzsikisztánból vagy Kirgizisztánból érkeztek, és jelenleg az orosz haderő toborzókampányai és a Wagner erőfeszítései is őket célozták meg – értesült több forrásból a BBC. Bár a zsoldoscég kijelentette, hogy szakított az elítéltek toborzásának gyakorlatával, ugyanakkor az orosz börtönökben ülő migránsok körében komoly a félelem azzal kapcsolatban, hogy a megkérdezésük nélkül elvihetik őket Ukrajnába harcolni, egy ilyen, január végén útnak indított csoportról tudomásuk is van – írta meg a Hvg.

Az orosz törvényhozás megkönnyítette a külföldiek számára az állampolgárság megszerzését abban az esetben, ha belépnek a hadseregbe, mostanra azonban arra is vannak jelek, hogy ez a belépés még így sem feltétlenül önkéntes alapon zajlik. Oroszországban ugyanis a közép-ázsiai országokból érkezett migránsok tömegei próbálnak jobb életkörülményekhez jutni.

A BBC-nek egy migránsok érdekeit képviselő jogvédő szervezet tisztviselője, Valentyina Csupik elmondta, hogy sokszor a rendőr az utcán állítja meg ezeket az embereket, és deportálással fenyegetve íratja alá velük a belépési nyilatkozatot. Sok vendégmunkás nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, máshol élnek, mint ahova bejelentették őket, vagy egyéb módon tartózkodnak a munkavállalás és letelepedés szempontjából szürkének nevezhető zónában. Ez az oka annak, hogy könnyű célpontjaivá válnak a nem túl törvényes kényszersorozásnak.

Egy neve elhallgatását kérő orosz–tadzsik kettősállampolgár arról számolt be a BBC-nek, hogy az építkezést, ahol dolgozott, lerohanták a rendőrök, és őt is őrizetbe vették. Előbb azt mondták neki, hogy a rendőrségre viszik, ahol leellenőrzik a személyi igazolványát, majd mégis egy toborzóirodában kötött ki. Szerencsére volt annyi lélekjelenléte, hogy hangosan kérje számon a rendőröket, amiért hazudtak neki, és ezért elengedték.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés