ACNEWS

Mikrózott krumplival, rizzsel gyorsabb a fogyás

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
A kutatók szerint az újramelegített krumpli, rizs és tészta egészségesebb, mint frissen készülve. Sőt, kevesebb kalóriát tartalmaznak.
Hirdetés
Ad image

Néhány dolgot érdemes szem előtt tartanod, ha újra akarod melegíteni a rizst, hogy ne rontsd el azt. Ha előtte jól lehűtjük, majd újra melegítjük, a rizs akár kevesebb kalóriát is tartalmazhat. Ráadásul laktatóbb lehet, és jót tesz az egészségnek – az úgynevezett rezisztens keményítőnek köszönhetően.

A rezisztens keményítő úgy jön létre, hogy a keményítőtartalmú ételeket, köztük a burgonyát, a rizst és a tésztát egy bizonyos módon készítjük el. Miután megfőztük, egy napot hűlni kell hagyni – és azután mikrózva melegíteni. Ez a folyamat megváltoztatja az ételben lévő keményítő kémiai szerkezetét. Az NDR német televízióval együttműködve több kutató is megerősítette, hogy a keményítőnek ez a formája pozitív hatással lehet a bélrendszer egészségére. A rostok emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe. Ezáltal rövid szénláncú zsírsavak, például butirát keletkezik, amelyek védik a bélnyálkahártyát, megelőzik a gyulladást és még a vércukorszintet is stabilizálják.

Az olyan élelmiszerek, mint az éretlen banán, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű termékek, valamint a rizs és a tésztafélék bizonyos fajtái különösen sok ilyen keményítőt tartalmaznak. Mindezek mellett több burgonyafélében is előfordul, különösen, ha megfőzik, majd lehűtik. Ilyen például a burgonyasaláta is.

A bajor fogyasztói tanácsadó központ szerint az újramelegített burgonya, tészta vagy rizs valóban kevesebb kalóriát tartalmaz. Ennek oka, hogy a benne lévő keményítő egy részét nem tudjuk megemészteni. A rezisztens keményítő hosszabb ideig tartja a teltségérzetet, és jót tesz a bélflórának. Ezért érdemes gyakrabban beiktatni az étrendünkbe – számolt be a 20min.cz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés