ACNEWS

Milliárdok áramlanak Kijevbe – „Orbánnal vagy anélkül”

Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
A lengyel miniszterelnök nyíltan ukránellenesnek bélyegezte Orbán Viktort, és megígérte, hogy a beleegyezése nélkül fizetnek az ukránoknak.
Hirdetés
Ad image

Az Ukrajnának nyújtandó újabb milliárdos segélyekről szóló uniós csúcstalálkozó előtt Donald Tusk lengyel miniszterelnök a megállapodás mellett foglalt állást, szükség esetén akár Magyarország beleegyezése nélkül is.

„Orbán Viktor az egyetlen európai politikus, aki ennyire nyíltan ukránellenes. Így vagy úgy, Orbán Viktorral vagy nélküle, de találunk megoldást Ukrajna támogatására” – mondta Tusk a magyar miniszterelnök által ’blokkolt’, Kijevnek szánt uniós támogatással kapcsolatban.

Az igazság ezzel szemben az, hogy már többször is kijelentették, hogy a magyar kormány hajlandó a kompromisszumra.

Az EU csütörtökön akar összeállítani egy újabb, 50 milliárd eurós segélycsomagot Ukrajnának, hogy az orosz támadó háború ellenére ki tudja fizetni a béreket és nyugdíjakat, valamint finanszírozni tudja a kórházakat és iskolákat. Orbán Viktor magyar kormányfő azonban megvétózta a szükséges egyhangú döntést a december közepi EU-csúcson. A megoldást most egy csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozón kell keresni – írja a krone.at.

Ukrajna lengyel szomszédai Kijev legnagyobb támogatói és fegyverszállítói közé tartoznak az ország elleni orosz támadó háború kezdete óta. Legutóbb azonban az ukrán gabonaexport és az ukrán szállítmányozó cégek lengyelországi tevékenysége miatt alakult ki vita.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés