ACNEWS

Milyen gyorsan kell sétálni, hogy csökkenjen a cukorbetegség kockázata?

illusztráció forrás: pixabay
illusztráció forrás: pixabay
Az American Diabetes Association napi 10 000 lépés megtételét vagy legalább 30 perces sétát javasol a cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében.
Hirdetés
Ad image

Elsöprő bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy a séta csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, de hasznos emellett más betegségeknél is, mint a rák, a szívbetegségek és a demencia. A kutatók még nem határozták meg az ideális sebességet – egészen mostanáig.

A British Journal of Sports Medicine elemzése azt sugallja, hogy a távolságtól vagy lépésszámtól függetlenül a legalább 4 km/órás séta jelentősen csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ez egy gyors sétának felel meg – körülbelül 87 lépés percenként férfiaknál és 100 lépés percenként nőknél.

A kutatás szerint, ha az emberek elérik ezt a küszöböt, a kockázat tovább csökken, ha növelik a sebességüket.

Az elemzés 10 tanulmány eredményeit egyesítette, amelyekben több mint 500 000 ember vett részt az Egyesült Államokból, Japánból és az Egyesült Királyságból, s akik beszámoltak járási szokásaikról.

A tempós séta nemcsak a pulzusszámot növeli, hanem az izomösszehúzódásokat is. Ez javíthatja az inzulinérzékenységet, ami nagyon fontos a cukorbetegség megelőzésében.

A kutatók általában akkor látják a legnagyobb javulást az egészségügyi eredményekben, amikor a legalacsonyabb aktivitási szinttel rendelkező emberek elkezdik intenzív mozgásukat – írta az nbcnews.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés