ACNEWS

Mindenkit érint: ma éjjel brutális mágneses vihar éri el a Földet

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
20 év óta először csaphat le a Földre a csúcsszintű mágneses vihar, ami egész hétvégén kitart. Nagyon rosszul leszünk tőle.
Hirdetés
Ad image

„Húsz év óta először fordulhat elő a Földön a legmagasabb, ötödik szintű mágneses vihar” – mondta Szergej Bogachev, csillagász a RIA Novosztyinak.

„Három nap alatt a Nap négy kivételesen nagy plazmafelhőt lökött a bolygónk felé. Ezek egy része útközben egyetlen, még nagyobb objektummá fognak összeolvadni, ami a számítások szerint ma este a Föld mágneses mezejébe csapódik” – mondta.

A mágneses viharok erejét egy ötfokozatú skálán becsülik meg. A G1-es viharok a leggyengébbnek számítanak, és alig vagy egyáltalán nem hatnak az elektromos készülékekre. A G3-as szint erős vihar, amely közvetlenül érinti az elektromos rendszereket, és fennakadásokat okoz a műholdas navigációban és a rádiókommunikációban. A maximális szint a G5, amely széleskörű problémákat okozhat az elektromos hálózatban, és súlyos zavarokat a műholdas és rádiós kommunikációban. Az utóbbi lesz ma éjféltől.

„A Földön a hét végéig folytatódhatnak a különböző erősségű geomágneses viharok” – hangsúlyozta Bogachev.

Az erős mágneses viharok idején az emberek fejfájást, gyengeséget, nyomásfokozódást érezhetnek, álmatlanságot tapasztalhatnak. A tudósok ezt annak tulajdonítják, hogy a mágneses mező ingadozása lelassítja a hajszálerek véráramlását, és a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés