ACNEWS

Mindig meg kell melegíteni a maradék ételt?

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Az ünnepekhez közeledve, de az év bármely más napján is jó ötlet, ha több napra főzünk. Egy dologra azonban figyelni kell.
Hirdetés
Ad image

Ugye ismerős a helyzet, amikor a megmaradt ünnepi finomságok egy nagy tálon kötnek ki, és még hidegen is csábító falatozni belőlük? Ahogyan egy előző este sütött pizza is sokunk tányérján landol hidegen. Ez azonban aligha jó ötlet, bár azzal nincs gond, ha jut belőlük későbbre is. Azonban a maradék étel csak úgy fogyasztható el biztonságosan, ha előbb megmelegítjük.

Ha egy étel melegen készül el, akkor később is csak úgy szabad elfogyasztani! Az ételekre sok baktérium és vírus kerülhet, amelyek a főzés vagy egyéb hőkezelés, feldolgozás során elpusztulnak. Ez történik a megmelegítés során is.

A főzés és a megmelegítés szerencsére általában elpusztítja az ételekben lévő baktériumokat és egyéb kórokozókat. Azonban előfordulhat, hogy egyesek mégis rajtuk maradnak, ezért mindig érdemes óvatosnak lennünk az ételek elkészítése, tárolása és tálalása során is.

Ha egy ételt megfőztünk, és nem fogyasztjuk el egyből, akkor az ételnek a következő négy órán belül hidegnek, 5 °C alatti hőmérsékletűnek kell lennie. Ha újra ennénk belőle, próbáljunk meg mindig csak annyi megmelegíteni, amennyi egyből el is fogy, és figyelni kell arra is, hogy ne csak éppen meleg, hanem forró legyen. Ha mégsem fogyna el azonnal az újramelegített étel, akkor tegyük vissza két órán belül a hűtőszekrénybe.

Az ételeket akár többször is felmelegíthetjük. Ezzel azonban csak akkor próbálkozzunk, ha előbb megbizonyosodunk arról, hogy még jó. A gyerekeknek, az időseknek, a kismamáknak és a különféle betegségekben szenvedőknek különösen nagy problémát okozhat, ha véletlenül nem megfelelően elkészített, tárolt vagy újramelegített ételt fogyasztanak, de általában véve sem kellemes senkinek, ha az ebédje vagy éppen a vacsorája miatt gyomorrontása lesz – olvasható a glamour.hu-n.

Arról, hogy a kihűlt ételt hogyan és hány fokra kell melegíteni korábban már írtunk az AcNews-on.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés