ACNEWS

Mintegy félmilliárd forintból megújult a mosonmagyaróvári vár környezete

Mintegy félmilliárd forint kormányzati támogatásból megújult a mosonmagyaróvári vár környezete - közölte a győri Széchenyi István Egyetem az MTI-vel.

Hirdetés
Ad image

Mintegy félmilliárd forint kormányzati támogatásból megújult a mosonmagyaróvári vár környezete – közölte a győri Széchenyi István Egyetem az MTI-vel.

Az egyetem tulajdonában lévő – a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karnak otthont adó – vár felújítása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból tavaly nyáron készült el.

A közlemény szerint a mostani beruházás során megújították a várkaput, rendezték a vár körüli belső közlekedést, sétányokkal bővítették a park úthálózatát és több pihenőteret alakítottak ki, amelyek kültéri kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmasak.

Megújították a gyepfelületeket, új fasorokat, cserjéket és évelőket ültettek. Ezt kiegészíti az egyetemnek egy magyar-osztrák határon átnyúló fejlesztési projektje, amelynek részeként tanösvényt és ökojátszóteret alakítanak ki.

Bővítették a park infrastruktúráját is: kültéri infokommunikációs tájékoztatót helyeztek ki, tér-, díszvilágítási és öntözőrendszer alakítottak ki és egységes arculatú berendezési tárgyakat helyeztek el.

A felsőoktatási intézmény tájékoztatása szerint a fejlesztések folytatódnak, egyebek mellet megújítják a várkapitány- és tankonyhaépületet, valamint tervezik egy gyalogos-kerékpáros híd megépítését a Lajtán, amely közvetlen kapcsolatot teremtene a vár és a Wittmann Antal park között.

Mindezek mellett a vár szomszédságában található egykori hercegi étterem külső-belső rekonstrukciója is az elképzelések között szerepel.

A közlemény idézi Filep Bálintot, az egyetem elnökét, aki szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a vár az oktatási funkció mellett egyre inkább Mosonmagyaróvár fontos közösségi terévé, találkozási pontjává válik.

Szalka Éva, az egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja azt hangsúlyozta, hogy a mosonmagyaróvári az egyetlen vár idehaza, amely az idegenforgalom mellett oktatási célokat is szolgál. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés