ACNEWS

Mi másra is jó a fogamzásgátló

Nem csak a terhesség megelőzése érdekében írják fel a nőgyógyászok./ Fotó: Unsplash
Nem csak a terhesség megelőzése érdekében írják fel a nőgyógyászok./ Fotó: Unsplash
Három eset, amikor érdemes megfontolni a szájon át szedhető fogamzásgátlót.
Hirdetés
Ad image

Bár valóban a terhességmegelőzés a tabletta fő célja, a fogamzásgátlót nem csupán ebben az esetben írják fel a nőgyógyászok. A hormonális egyensúlyhiányt is kezelheti.

„Fogamzásgátló tablettának hívjuk őket, de sokszor hormonális tablettaként használjuk ” – mondja Vito Shah szülész-nőgyógyász. Egy nő hormonjait az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék és a petefészkek szabályozzák, és ha ezek közül bármelyik nem működik jól, egyensúlyhiány léphet fel.

„Ezek a hormonális tabletták felülírhatják a nő szervezetét, így minden nap és a hónap folyamán meghatározott mennyiségű ösztrogént és progeszteront kap, amely segíthet a hormonok kiegyenlítésében” – magyarázza Dr. Vito Shah.

Íme néhány eset, amikor érdemes megfontolni a szájon át szedhető fogamzásgátlót a szülész-nőgyógyászok szerint.

Védelmet nyújthat a méhrák ellen

A Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint tizenöt év tablettaszedés 50 százalékkal csökkentheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Az méhtestrák esetében ez a szám 70 százalékra emelkedik.

A petefészekrák elleni védelem a peteérés leállításával jön létre. A méhrák megelőzése érdekében a tabletta elvékonyítja a méhnyálkahártyát, a kevesebb szövetfelhalmozódás pedig alacsonyabb kockázatot jelent a betegség kialakulására. Fontos azonban tudni, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók a magasabb ösztrogénszint miatt növelhetik a mell- és méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Segíthet a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelésében

Normális esetben a női szervezet minden ciklusban legalább egy petesejtet szabadít fel, de a policisztás petefészek szindróma esetén ezek az érett petesejtek a petefészkekben maradnak, ami meddőséghez vezethet. A PCOS egyéb tünetei közé tartozik egyebek között a rendszertelen menstruáció és a túlzott szőrnövekedés. Mivel a probléma hátterében hormonális egyensúlyhiány áll, a fogamzásgátlók segíthetnek szabályozni a hormonok szintjét, hogy a szervezet időben szabadítsa fel a petesejteket, és tartsa magát a rendszeres menstruációs ciklushoz.

Csökkentheti a migrént

Sok nőnél jelentkezik a menstruációs ciklushoz kötődő migrén, más néven hormonális fejfájás, amely a menstruáció előtt vagy alatt kezdődik, és általában minden hónapban előfordul.

„Ezek a migrének a ciklus előtti ösztrogénszint-csökkenéshez kapcsolódnak, és ez az ösztrogénszint-csökkenés aztán migrént vált ki” – mondja Dr. Raj Vito Shah. A hormonális fogamzásgátló tabletta szedése segíthet az ösztrogénszintet egyenletesen tartani a menstruációs ciklus során, és végső soron megelőzheti migrént.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés