ACNEWS

Mit hívunk ma a hazai ingatlanpiacon penthouse-nak?

Érdekes kategória a lakáspiacon a penthouse, ugyanis a szó eredeti jelentése szerinti ingatlanok nem igazán léteznek nálunk, mégis gyakran találkozunk a kifejezéssel a hirdetésekben.

Hirdetés
Ad image

Érdekes kategória a lakáspiacon a penthouse, ugyanis a szó eredeti jelentése szerinti ingatlanok nem igazán léteznek nálunk, mégis gyakran találkozunk a kifejezéssel a hirdetésekben.

„Itthon mindent penthouse-nak neveznek, pedig eredeti jelentése szerint olyan, felhőkarcolók tetejére épített, nagyméretű, nagyteraszos, tetőkertes, körpanorámás ingatlanokról van szó, melyeknek külső falsíkjai nem esnek egybe az alattuk található épület falaival” – definiálta a lakástípust Nagy Andrea, a Balla Ingatlan irodájának egyik szakmai vezetője.

Fotó: Pixabay

Ebből következően valódi penthouse-zal nem is találkozhatunk az érintett budai kerületekben, már csak azért sem, mert itt nincsenek felhőkarcolók, sőt igazán magas épületek sem. A hazai ingatlanpiacon szinte minden, legfelső emeleten elhelyezkedő, kiemelkedő színvonalú, “luxuskivitelű” lakást vagy házrészt penthouse-nak hívnak. Ezeknél nem feltétel a 360 fokos panoráma, ahogy a nagy méret vagy a nagy terasz sem, hogy a tetőkertet már ne is említsük.

Magyarországon manapság sok lakás hirdetnek penthouse-ként, melyekben leginkább csak az a közös, hogy a legfelső szinten találhatók, és van erkélyük vagy teraszuk. Garaba Gergely egy másik témában jártas szakember elmondta, hogy a penthouse egy zárószinten elhelyezkedő, nagyméretű ingatlan, melynek legalább a saját alapterületével megegyező méretű vagy annál is nagyobb terasza van, lehetőleg több irányú panorámával rendelkezik, valamint extra kivitelezésű mind belül, mind kívül.

Fotó: Pixabay

Nálunk tehát az úgynevezett “penthouse-jellegű” ingatlanok alkotják a kínálatot, melyekből egyébként még ilyen megengedő definíció alapján sincs túl sok, ahogy a kereslet sem számottevő irántuk. Észak- és Bel-Budán a budai agglomerációban vagy a III. kerületben találhatók csak nagyobb számban, Bel-Budán a kategóriának csak néhány képviselőjével találkozhatunk. De a pesti belvárosban is kevés ilyen ingatlan bukkan fel, azok is az újabb építésű luxus-társasházak felső szintjén fordulhatnak elő.

Az ugyanakkor igaz, hogy ha bekerül a kínálatba egy-egy luxusminőségű, felső szinten elhelyezkedő, nagyteraszos lakás, ahol a lift az ingatlannál áll meg, akkor arra biztosan lehet találni vevőt.

Ami az árukat illeti, mindenképpen magasabb, mint az adott társasházban az alsóbb szinteken található lakásoké, mintegy másfélszeres eltérésre számíthat a vevő, ugyanakkor a pontos összeg attól függ, hogy mennyire luxus a luxus, mekkora a terasz, van-e tetőkert, milyen a panoráma, stb.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés