ACNEWS

Törvényváltozás: nem segíti ki az állam a jegybankot

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A veszteséget nem az adóbevételekből fogja pótolni az állam - a jegybanknak kell kigazdálkodnia a középtávon várható nyereségéből.
Hirdetés
Ad image

Varga Mihály közölte a Facebook oldalán, hogy „Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására. Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből.”

Hozzátette azt is, hogy a kormány kezdeményezi a jegybanktörvény módosítását, az Országgyűlés ősszel dönthet a javaslatról.

Az MNB 402 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet, a folyamatok alapján pedig idén a 2000 milliárdot is megközelítheti a jegybank mínusza, ami azt jelenti, hogy a költségvetésnek több éven keresztül kellene a GDP 0,5 százalékát az MNB veszteségrendezésére fordítania. Tehát azért kellett a kormánynak az Európai Központi Bankhoz fordulnia, hogy ezt a veszteséget a további években az MNB nyereségéből lehessen finanszírozni – írja az Index.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés