ACNEWS

Mobillal csalogathatjuk ide a földökívülieket

A molbiltelefonokból kiszivárgó rádiójelek segítségével űrlények vehetik fel velünk a kapcsolatot.
Hirdetés
Ad image

Sok-sok éve már, hogy az emberek rendre beszámolnak idegenek észleléséről. Viszont idáig direkt kapcsolatteremtés nem volt dokumentálva.

Egy friss tanulmány viszont kiderítette., hogy az idegen civilizációk megtalálhatják-e az emberiséget a földi mobiltornyok kiszivárgó rádiójeleit érzékelve.

A kutatócsoport szimulálta a világszerte található mobiltornyok rádiójel szivárgását. Ezután megpróbálták kideríteni, hogy a közeli csillagok körül élő fejlett idegenek képesek lennének-e észlelni azt a Földön található berendezésekhez hasonló eszközökkel.

„Az észlelhetőség szempontjából arra a következtetésre jutottunk, hogy bármely közeli civilizáció, amely a Földtől 10 fényéven belül található, és a GBT-hez [Green Bank rádióteleszkóp] hasonló vevőkészülékkel van felszerelve, nem észlelné a földi mobiltornyok szivárgását” – állapította meg a csapat.

A jelenlegi földi technológiával nem lennénk képesek észlelni a hasonló jeleket szivárogtató idegen életformákat.

„A mobilrendszerek azonban még gyerekcipőben járnak, és a technológia jövőbeli fejlődése (pl. 5G rendszerek és azon túl) arra utal, hogy a földi szivárgás ezen összetevőjének teljesítménye idővel tovább fog nőni. Ha a rádiójel szivárgás kimutatható, egy földönkívüli megfigyelő képes lenne bolygónk természetének és a technológia eloszlásának különböző részleteire bukkanni.”

A csapat szerint ez magában foglalná azt is, hogy képesek lennének a Föld modelljét létrehozni, amely megmutatná a szárazföld, a növényzet, az óceánok és a jég eloszlását.

 „Sok kollégámtól hallottam, hogy a Föld az utóbbi években egyre inkább rádiócsendessé vált – ezt az állítást én mindig is vitattam. Bár igaz, hogy ma már kevesebb nagy teljesítményű tévé- és rádióadó van, a mobilkommunikációs rendszerek elterjedése világszerte mélyreható. Bár az egyes rendszerek külön-külön viszonylag kis rádióteljesítményt képviselnek, az ilyen eszközök milliárdjainak integrált spektruma jelentős” – mondta közleményében a kutatás vezető szerzője, Mike Garret professzor.

A fejlettebb lehallgatóberendezésekkel rendelkező idegeneknek természetesen nagyobb esélyük lenne arra, hogy elkapják a mi kóbor jeleinket. Ennek esélye a saját technológiánk fejlődésével egyre nő.

„A jelenlegi becslések szerint még az évtized vége előtt több mint százezer műholdunk lesz alacsony Föld körüli pályán és azon túl. A Föld már most is rendellenesen fényes a spektrum rádiórészében. Ha a tendencia folytatódik, könnyen észlelhetővé válhatunk bármely fejlett civilizáció számára, amely rendelkezik a megfelelő technológiával” – idézi az IFLScience a professzort.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés