ACNEWS

Mondj búcsút az éjszakai fogcsikorgatásnak

Fotó: EverDerm Klinika
Fotó: EverDerm Klinika
A fogcsikorgatás a felnőtt lakosság közel 15 százalékánál fennáll - sokan csak más tünetekből jönnek rá..
Hirdetés
Ad image

Gyakran ébredsz fájó állkapoccsal vagy fejfájással? Ropog vagy kattog az állkapcsod, amikor kinyitod és becsukod a szádat? Ezek bizony a fogcsikorgatás leggyakoribb jelei.

A fogcsikorgatás, – hivatalos orvosi nevén bruxizmus – során akaratunktól függetlenül, nagy erővel szorítjuk össze fogainkat. Leggyakrabban éjszaka, alvás közben jelentkeznek a bruxizmus tünetei. A páciensek ezért gyakran nem is tudják, hogy ez az állapot fennáll. Alvászavar vagy a fogsor mechanikai problémái is okozhatják, mint például a szabálytalan harapás. De a fogcsikorgatás lehet olyan neurológiai betegségek tünete is, mint például a Huntington-kór vagy a Parkinson-kór. Bizonyos pszichiátriai gyógyszerek, például az antidepresszánsok szintén okozhatnak bruxizmust.

A fogcsikorgatás következményeképpen:

  • a kipattant fognyaki zománc miatt úgynevezett nyaki kopások alakulhatnak ki (ami gyakran érzékenységgel is jár);
  • az őrlőfogak rágófelszíne lekopik;
  • az íny vagy később a fogágy sorvadásnak indul, aminek a hosszú távú következménye foglazulás vagy fogelvesztés is lehet;
  • állkapocsízületi panaszok jelentkeznek: kezdetben kattogás, majd egyre gyakoribb fájdalom rágáskor, ásításkor.

Amennyiben hosszan, akár éveken keresztül fennáll ez az állapot, az az életminőséget is ronthatja. Ráadásul különféle betegségek kialakulásához is hozzájárulhat. Éppen ezért olyan fontos a fogcsikorgatás megfelelő kezelése. A terápiának, – attól függően, hogy mi váltja ki a fogcsikorgatást – több szintje lehet. A kezelés történhet fogszabályozással vagy szigorú mérések alapján kidolgozott harapásemeléssel, illetve különféle fogvédő sínekkel. Összetettebb esetekben akár többféle módszert is szükséges lehet alkalmazni.

Fotó: EverDerm Klinika

Az orvostudomány legújabb kezelési módszere a fogcsikorgatás enyhítésére a botulinumtoxinos injekció. Az általában ránctalanításra használt anyag rágóizmokba történő beadása ellazítja az adott izmokat. Ezáltal megakadályozza az állkapocs erőteljes összeszorítását. Az EverDerm Laser & Beauty Klinikán elérhető szolgáltatással akár fél évre is enyhíthetők a fogcsikorgatás kellemetlen tüneteit.

Bármelyik kezelési módot is választja, előtte mindenképpen forduljon szakemberhez, aki nem csak a pontos diagnózis felállításában, de a kezelési terv kialakításában is tud segíteni. (x)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés