ACNEWS

Morawiecki: Lukasenka Putyin által adott feladatokat hajt végre

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajtja végre a migrációs válság során - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén.

Hirdetés
Ad image

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajtja végre a migrációs válság során – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén.

Az utóbbi 30 év során ez az első olyan helyzet, amikor „ilyen brutális módon támadják és tesztelik Lengyelország biztonságát és határainak integritását” – hangsúlyozta beszéde kezdetén Morawiecki.

Oroszország birodalmi politikája halad előre – jelentette ki. Szerinte Lengyelország keleti határán nem pusztán közvetlen erőszak alkalmazására került sor, hanem „egy megrendezett előadás zajlik”, melynek célja az ország területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.

A 2015-ös migrációs válsághoz képest viszont most új körülmények között kell szembenézni a helyzettel, közben ugyanis sikerült az EU- és a NATO-partnereket meggyőzni arról, hogy az országhatár védelme egyben a külső uniós határ, a NATO keleti szárnyának védelmét is jelenti – húzta alá a kormányfő.

Kulcsfontosságúnak nevezte a lengyel-fehérorosz határon már elkészült szögesdrótkerítést, amely megakadályozta a hétfőn a határra érkezett, szerinte Minszk által „élőpajzsként” használt migránstömeg áttörését.

Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, ők a legközelebbi időben újabb támadást akarnak indítani.

Elmondása szerint a migránsokat heti mintegy kétezres létszámban, nagyjából 40 repülőjárattal szállítják Minszkbe mindenekelőtt Törökország, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek és Libanon repülőtereiről. A lengyel kormány részben sikeresen tárgyal az említett országok vezetésével és légitársaságaival, hogy korlátozzák a szállítást – mondta.

A belügyminiszter szerint Oroszország a migrációs válság előidézésével tartósan destabilizálni akarja Kelet- és Közép-Európa térségét és az egész EU-t. Lukasenka politikai célja pedig az, hogy rákényszerítse az EU-t saját hatalma elismerésére és a szankciók visszavonására, valamint arra, hogy partnerként kezeljék őt – értelmezte a helyzetet Kaminski.

Hangsúlyozta: a kormány nem engedi meg, hogy Lengyelország migrációs útvonallá, embercsempészek, szervezett bűnbandák útvonalává váljék.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter felszólalásában emlékeztetett: „a nyitott ajtók politikája” Nyugat-Európában terrorcselekményekhez vezetett. Lengyelország – melyen keresztül a migránsok Nyugat-Európába, leginkább Németországba szeretnének eljutni – a határőrök támogatására kivezényelt katonáival jelenleg az egész EU-t védi – mondta.

A PAP hírügynökség közben azt közölte, hogy a migrációs válság miatt szerdán Lengyelországba érkezik és Morawieckivel fog találkozni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés