ACNEWS

Ezért viszik a börtönökből frontra az orosz nőket

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Orosz nők érkezhetnek a frontra különböző feladatokat teljesíteni. Legalábbis az egyik fél ezt állítja. A másik még tagadja.
Hirdetés
Ad image

„A börtönökben büntetésüket töltő női elítéltek elkezdték kérni, hogy különleges katonai műveleti zónába kerüljenek.” Ezt Tatjana Moszkalkova, az oroszországi emberi jogi biztos jelentette ki.

Elmondása szerint szórványosan kap kéréseket a nőktől, de eddig még egyetlen elítélt sem került a háborús zónába korára és nem megfelelő cikkelyre hivatkozva – írja az mk.ru.

Mindezzel szemben a New York Times már azt állítja, hogy május végén Oroszország nők egy csoportját engedte ki a börtönökből, hogy Ukrajnában harcoljanak.

A lap volt rabokra hivatkozik, akik tartják a kapcsolatot azokkal, akik még mindig börtönben vannak. Elmondásuk szerint a katonai toborzók több nőt is elvittek egy Szentpétervár melletti börtönből. Egyelőre nem világos, hogy az ő szabadon bocsátásuk elszigetelt eset, kísérleti program vagy egy nagyobb toborzási hullám kezdete.

„A női elítéltek toborzása egy olyan időszakban történik, amikor az orosz kormány egyre szokatlanabb módszerekhez folyamodik, hogy önkénteseket vonzzon az orosz társadalom pereméről, hogy megpróbálja elkerülni egy újabb népszerűtlen sorozást. A foglyok mellett ezek a toborzási programok az adósokat, a kisebb bűncselekményekkel vádoltakat és a külföldieket is célba veszik” – mondták az újságírók.

Egyelőre nem tudni, hogy a női sorkatonák milyen feladatokat fognak ellátni a fronton. A toborzók egy évre szóló szerződéseket ajánlottak a foglyoknak, hogy mesterlövészként, harci orvosként és frontrádiósként szolgáljanak. Nekik kegyelmet és havonta körülbelül 2000 dollárnak megfelelő összeget ajánlottak fel, ami az oroszországi minimálbér tízszerese.

Mint a volt foglyok elmondták, a nők többek között az orosz börtönökben uralkodó kemény körülmények miatt döntöttek úgy, hogy a frontra mennek. Folyamatos hallgatásra kényszerítették őket, és naponta akár 12 órát is eltöltöttek a börtön fűrészüzemében kötelező munkával, télen akár fagypont alatti hőmérsékleten is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés