ACNEWS

Most meg ez a baj! Túl sok a víz a Balatonban

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Tavaly aszály, ma már dagály! A legnagyobb tavunk átlagmélysége már eléri 3,8 métert. Meg is kezdték a leeresztését.
Hirdetés
Ad image

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet. Így egyes déli parti települések védelme érdekében tegnap reggel 8 órakor megkezdődött a vízeresztés. Mindezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte.

Hozzátették, a hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva, valamint a tó vízgyűjtőjén kialakult vízszintek figyelembevételével indult el a vízeresztés. Ennek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg. A Kaposon levonuló árhullám a Sió középső szakaszánál tart, ez is indokolttá teszi a többletvízkészlet óvatos leeresztését.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – vízmennyiség után várhatóan tovább emelkedik a Balaton vízszintje. Az OVF megjegyezte, a tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás. Emiatt májusban jellemzően már néhány centimétert apadni szokott a vízszint. Idén azonban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt májusban 6 centimétert nőtt az átlagvízállás. Később június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel. Így az idei nyári idény nem pusztán minimum 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdődik, de az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések kezdete, 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon. Nagyon ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert (ez a siófoki vízmércéhez viszonyított érték, a tó átlagmélysége 3,8 méter), ennek valószínűsége mindössze 10 százalék – áll a közleményben. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak is, hogy június első hetében a vízgyűjtőre a havi csapadékátlag 58 százaléka hullott.

A Balaton déli partján számos település parti sávja és csapadékvízelvezető-rendszere érzékeny a magas vízállásra. Egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése. Tekintettel arra is, hogy a Sió kapacitása korlátozott. Nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül.

Megjegyezték azt is, a megkezdett vízeresztés a folyamatban lévő „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű KEHOP-projekt kiviteli munkálatait kismértékben hátráltathatja majd. De a vállalkozói szerződés tartalmazza a vízeresztés lehetőségét.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés