ACNEWS

Moszkva szeretne békét kötni: ezek a feltételek

Fotó: pexels
Fotó: pexels
Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában megnevezte Moszkva új békefeltételeit Kijev számára.
Hirdetés
Ad image

Többek között a következők szerepelnek:

Ukrajna nem csatlakozhat az EU-hoz és a NATO-hoz.

A „konfliktus rendezéséhez” Ukrajnának be kell szüntetnie az ellenségeskedést, a nyugati országoknak pedig fel kell hagyniuk a fegyverszállításokkal.

A „tartós és igazságos” béke érdekében Kijevnek vissza kell térnie semleges, el nem kötelezett státuszához, és orosz területként kell elismernie az „új területi viszonyokat”, vagyis a megszállt területeket. A Kreml vezető diplomatája ezt azzal az érveléssel támasztja alá, hogy a megszállt területek „a népek önrendelkezési jogának eredménye”.

A külügyminiszter hozzátette, hogy az orosz ajkú polgárok és a nemzeti kisebbségek jogainak védelme is fontos eleme a béke elérésének. Az orosz nyelvet hivatalos nyelvként kell elismerni (eddig csak az ukrán hivatalos nyelv – a szerk. megjegyzése). Az alapvető emberi jogokat is biztosítani kell Ukrajnában, beleértve a vallásszabadsághoz való jogot.

Csakhogy Oroszország 2022 szeptembere óta hivatalosan már nem tagja az Emberi Jogok Európai Egyezményének, így már nem elkötelezett az emberi jogok iránt – emlékeztet a krone.at.

Korábban Oroszország nem követelte Ukrajnától, hogy tartózkodjon az Európai Unióhoz való csatlakozástól, és adja meg az orosz nyelvnek a hivatalos nyelv státuszát. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 júniusában azt mondta, hogy Moszkva nem ellenzi a háború sújtotta ország uniós csatlakozását, mert az Európai Unió „a NATO-val ellentétben nem katonai szervezet”.

Szakértők egy része arra figyelmeztet, hogy Oroszország csak megjátssza a tárgyalási hajlandóságot, hogy demotiválja a Nyugatot az Ukrajnának nyújtott segítségben. Más része a kínai közvetítés általi tűzszünet lehetőségének előkészítését érzékeli.  De az is elképzelhető, hogy a Kreml lassan készen áll a „valódi” tárgyalásokra, mivel katonailag már nincs mit nyernie.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés