ACNEWS

Felélesztették az örökkévalóság illatát

Fotó: Pixabay / Illusztráció
Fotó: Pixabay / Illusztráció
Az ősi összetevők új elemzése lehetővé tette a tudósok számára, hogy az örökkévalóság illatát palackozzák.
Hirdetés
Ad image

Sokat tudunk arról, hogyan nézett ki az ókori Egyiptom. Még még azt is elég jól tudjuk, milyen hangja volt az embereknek. De elgondolkodtál már azon, hogy milyen szaga-illata volt? Egy új projekt egyedülálló ablakot próbál nyitni a múltba azáltal, hogy rekonstruálja annak a balzsamnak az illatát, amelyet egy magas rangú egyiptomi nő mumifikálásához használtak több mint 3500 évvel ezelőtt.

A nemes hölgyet, aki mindennek a középpontjában állt, Senetnaynak hívták, és maradványait 1900-ban ásták ki. Korábbi kutatások feltárták, hogy a nő annak a csecsemőnek volt a dajkája, akit később II. Amenhotep fáraóvá koronáztak.

Ahogy az az egyiptomi társadalomban egy ilyen magas rangú személyhez illik, Senetnay mumifikálódott szerveit kanópusüvegekbe zárták a Királyok Völgyében található királyi sírban. Most a Max Planck Geoantropológiai Intézet Barbara Huber vezette csoportja kifinomult elemzésekkel feltárta a balzsamozó anyagok összetevőit.

A kutatók hat balzsammintát szedtek ki két különálló edényből. Azokból, amelyekben Senetnay tüdejét, illetve máját tárolták -, és amelyeket most a németországi August Kestner Múzeumban őriznek. Olyan analitikai technikákat végeztek, mint a gázkromatográfia-tömegspektrometria.

A méhviasz, állati zsírok, növényi olajok, bitumen, valamint a vörösfenyők gyantái mellett a kutatók ki tudták választani azokat az összetevőket, amelyek a balzsam jellegzetes illatát adhatták. Mindkét tégelyben találták kumarint, amelynek vaníliaszerű aromája van, és benzoesavat.

Két vegyületet találtak abban az üvegben, amelyben Senetnay tüdejét tárolták. Az egyik a larixol volt, amely a vörösfenyő gyantájából származik. A másik egy olyan illatos gyanta volt, amely vagy a dammar – Indiában és Délkelet-Ázsiában elterjedt fák -, vagy a kesudiófélék családjába tartozó Pistacia nemzetségbe tartozó fák gyantája lehetett – írja az IFLScience.

A kutatás nemcsak a különböző szervek bebalzsamozására használt módszerekbe nyújt betekintést, hanem új fényt vet az ókori világban létező kereskedelmi kapcsolatokra is.

„A balzsam összetevői világossá teszik, hogy az ókori egyiptomiak már korán a birodalmukon kívülről szereztek be anyagokat” – mondta Nicole Boivin professzor, a kutatás vezetője. „Az importált összetevők száma a balzsamban rávilágít Senetnay fontosságára is, aki a fáraó belső körének kulcsfontosságú tagja volt.”

A dammar lehetséges jelenléte különösen érdekes. Ha beigazolódik, azt jelezné, hogy az ókori egyiptomiak közel 1000 évvel korábban, mint gondolták, már kereskedelmi útvonalakat létesítettek Délkelet-Ázsiával.

Egy speciális parfümkészítővel és érzékszervi muzeológussal együttműködve a csapat képes volt palackozni a balzsam illatát. „Az örökkévalóság illata”, ahogyan a balzsamot nevezték, hamarosan a dániai Moesgaard Múzeumban lesz kiállítva. Így a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy saját maguk is megtapasztalják az ókor illatát.

„Az örökkévalóság illata többet képvisel, mint a mumifikálási folyamat illatát. Megtestesíti az ókori egyiptomi halotti praktikák gazdag kulturális, történelmi és spirituális jelentőségét” – mondta Huber.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés