ACNEWS

Munkaerőhiány miatt visszatér a hat napos munkahét

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Miközben nagy reményeket fűzött minden dolgozó - Európa szerte - a rövidebb munkahéthez, és már várta a négynapos munkahetet - kiderült, épp az ellenkezője felé haladnak a munkáltatók.
Hirdetés
Ad image

A négynapos hét bevezetéséről jelenleg számos európai országban folyik vita. Ausztriában 2022-ben kísérleti jelleggel bevezették ezt, de nem sokkal később visszavonták az intézkedést. Egy másik uniós ország most az ellenkező irányt követi. Görögországban július elejétől hatnapos hét lesz érvényben – a hétvégi munkáért járó jelentős bérpótlékkal együtt.

Egyetlen más uniós országban sem dolgoznak már most annyit, mint Görögországban. Ennek ellenére az ottani emberek hamarosan még több időt tölthetnek majd a munkahelyükön. Ezt a munkajog reformja teszi majd lehetővé. Ezután akár heti 48 órát is lehetne dolgozni, az uniós jog ennél többet nem enged meg.

Az intézkedés oka a dél-európai ország drámai szakmunkáshiánya. A kormány tervei azonban nem arra irányulnak, hogy bárkit is kötelezzenek a hétvégi műszakokra, hanem inkább ösztönzőket akarnak teremteni. Hiszen a többletmunka anyagilag is vonzó. Ha a hatodik munkanap szombatra esik, 40 százalékos fizetésemelés jár majd, vasárnap és ünnepnapokon pedig akár 115 százalékos is lehet.

„A cél az, hogy különösen a váltott műszakban dolgozó és a magasan szakosodott személyzetet foglalkoztató ipari vállalatoknak ne kelljen megszakítaniuk folyamataikat” – mondta a görög munkaügyi minisztérium. Emellett a bankok, a közműszolgáltatók és a mezőgazdaság számára is vonzóbbá kellene tenni a hosszabb munkaidőt.

A hatnapos hét nem minden ágazatra vonatkozik majd. Bár a munkaerő-piaci reform egyformán vonatkozik a magán- és a közszféra munkahelyeire, a köztisztviselők kifejezetten ki vannak zárva.

Jens Bastian gazdasági szakértő kételkedik abban, hogy a munkajogi reform hosszú távon megoldja a görög gazdaság problémáit. „Az alacsony bérfejlődés és a magas infláció miatt sokan már most is arra kényszerülnek, hogy két munkahelyen dolgozzanak” – idézi Bastiant a heute.at.

A szakszervezetek is ellenzik a reformot. A szakképzett munkaerő hiánya miatt már most is kizsákmányoló körülmények uralkodnak Görögországban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint Görögországban már most is az egyik legmagasabb a munkaidő a világon, évi 1886 óra. Ugyanakkor az uniós országokban dolgoznak átlagosan a legkevesebbet világszerte. Magyarországon 1700 az évi ledolgozott munkaórák száma. A szomszédos Ausztriában már csak 1444 órát dolgoznak, őket Svédország, Hollandia, Norvégia és Dánia követi. Az utolsó helyen Németország áll, évi 1341 órával.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés