ACNEWS

Melltartó nélkül kell vizsgázniuk a cseh egyetemista lányoknak

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az egyetem hallgatóinak, le kell venniük a melltartót, ha be akarnak lépni a vizsgaközpontba. Rengeteg tanulni vágyó lány megalázottnak érzi magát.
Hirdetés
Ad image

Az egyetemen azért kell levenni a melltartót, mert a bennük levő merevítő fémszáltól becsipog a biztonsági rendszer.

„A biztonsági előírások a vizsgaközpontban érvényesek, ahová a dolgozatokat megyünk írni. Mielőtt belépnénk a terembe, ahol a teszt zajlik, minden holminkat szekrényekbe kell tennünk, és át kell mennünk a fémdetektoros beléptető kapun, hogy semmilyen elektronikai eszközt ne vihessünk magunkkal” – mondta Lenka, a Cseh Műszaki Egyetem hallgatója.

Petr Sklenička rektor etikai bizottságot hívott össze, hogy értékelje a vizsgaközpontban felállított szabályok jogszerűségét. A bizottságnak „az elkövetkező napokban” kell összeülnie – közölte az iskola.

A tavalyi tesztelés során a diákoknak csak az ékszereket, órákat és öveket kellett levenniük. „A melltartónk nem csipogott, de emlékszem, hogy néhány osztálytársamnak a vastagabb keretű szemüvegükkel is gondjai voltak. Nekik aztán a dékáni hivatalon keresztül kellett ezt a problémát rendezniük” – tette hozzá Lenka.

Idén tehát Lenka felkészülten ment el a vizsgáira, és nem vitt magával olyan dolgokat, amelyek becsipoghattak. „Amikor átmentem a kapun, és az elkezdett csipogni, nagyon meglepődtem. A hölgy, aki a biztonsági kaput kezelte, azt mondta, hogy ez egy melltartó. Gyakorlatilag megparancsolta, hogy vegyem le” – tette hozzá.

„Miután egy ideig szidtam őt, kimentem a mosdóba, hogy átöltözzek” – tette hozzá Lenka. A mosdó az épület másik oldalán van, így a diákoknak át kell menniük a folyosón, ahol más diákok várnak a vizsgákra.

„Fehér trikó és melegítő volt rajtam, így amikor kisétáltam a vécéből, a séta borzasztóan megalázó volt számomra, mivel még mindig a melltartómat fogtam. De a legmegalázóbb az volt, amikor újra átsétáltam a kereten, és le kellett vennem a melegítőfelsőt is”.

Az iROZHLAS.cz híroldal megszerezte 11 olyan diáklány vallomását, akiket novemberben szintén arra kényszerítettek, hogy levegyék a melltartójukat, vagy erősen nyomást gyakoroltak rájuk, hogy részt vehessenek a vizsgán.

Ezt Lenka is megerősítette, aki azt állította, hogy a teszt előtt nagyon feldúlt volt. „A teszt alatt is mindig rögzít minket a számítógép kamerája, és egy kis ablakban láthatjuk magunkat, ami még idegesebbé tesz” – mondja.

Lenka magának az egyetemnek a hozzáállása miatt is nagyon csalódott.  „Őszintén szólva most már jobban izgulok a kapun való átjutás miatt, mint a tesztek miatt” – tette hozzá.

Karla Mráčková, az egyetem szóvivője megerősítette, hogy a kar szigorított a biztonsági intézkedéseken. Elmondása szerint a központ munkatársai nem engedhetnek be olyan diákokat, akik a biztonsági kapun való áthaladáskor hangjelzést okoznak. Hozzátette, hogy ennek oka az írásbeli vizsgák során tömegesen elszaporodó csalások, például fényképezés és filmezés – írja az idnes.cz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés