ACNEWS

Mutatjuk, kik tervezhetik a Nyugati Pályaudvar környékét

Igazi világklasszisok varázsolják újjá az épület környezetét.

Hirdetés
Ad image

Igazi világklasszisok varázsolják újjá az épület környezetét.

Újabb mérföldkőhöz ért a kiírt, nyílt nemzetközi tervpályázat: kialakult a végleges mezőny.

„Minden verseny rangját a mezőny adja. De a legjobbak csak a legkomolyabb versenyeken indulnak el. A Nyugati-tervpályázat ilyen verseny lett: Budapesten most igazi világsztárok terveznek” – kezdi Facebook-bejegyzését Fürjes Balázs.

A Nyugati pályaudvar és a Nyugati tér megújítására október közepén írtak ki kétfordulós, nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot, erről bővebben itt írtunk. A zsűribe, aminek az elnöke Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkára, meghívást kapott Budapest főépítésze, az V., VI. és a XIII. kerület képviselői, neves építészek, valamint külföldi szakértők a Network Rail és a Správa železnic részéről. Az érintett szakmai szervezetek: a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara is részt vesznek a bírálóbizottság munkájában.

A hatalmas érdeklődés minden várakozást felülmúlt: négy kontinensről 36, köztük több világhírű, komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező építésziroda és mérnöki konzorcium jelentkezett. Az irodák többsége az elmúlt 15-20 évben részt vett Európa nagy történelmi vasútállomásainak megújításában: Bécsben, Amszterdamban, Zürichben, Rotterdamban és Londonban.

Objektív és átlátható szakmai rangsorolás alapján, amit a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ végzett Vitézy Dávid vezetésével, a zsűri alelnökeként, most tizenkét építészcsapatot választottak ki a harminchatból. A tervpályázat második fordulójában ők készíthetik el a Nyugati pályaudvar és a környezetének megújítására vonatkozó terveket – teszi hozzá Fürjes Balázs.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés