ACNEWS

Náciarany borzolja a zsidó kedélyeket

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Zsidó embereken meggazdagodott náci pénze fogja támogatni a holokauszt alapítványokat.
Hirdetés
Ad image

Heidi Horten osztrák örökösnő volt, akinek német férje, Helmut Horten náci párttag volt. A férfi zsidó cégeket vett át, amikor tulajdonosaik elhagyták az 1930-as évek Németországát.

A Christie’s aukciósház most 700 ékszert tesz kalapács alá, amelyek becsült értéke meghaladja a 150 millió dollárt. A bevételt jótékonysági célokra, többek között a holokausztkutatásra fordítják.

Horten asszony tavaly halt meg 81 évesen, a Forbes szerint 2,9 milliárd dolláros vagyonnal.

Férje, aki 1987-ben halt meg Svájcban, 1936-ban vette át az Alsberg textilipari vállalatot, miután annak zsidó tulajdonosai elmenekültek. Ez volt az első a számos zsidó vállalkozás közül, amelyet a náci uralom alatt szerzett meg. Horten AG nevű áruháza később Németország egyik legnagyobb áruházává vált.

Árjásítás?

Az eladásra kerülő darabok között szerepel a Harry Winston 90 karátos „Briolette of India” gyémántnyaklánca, valamint a Sunrise Ruby, a Cartier gyémántgyűrűje, amelynek becsült értéke eléri a 20 millió dollárt.

Genfben szerdán csaknem 100 hagyatéki tárgyat, pénteken további 150-et árvereznek el.

Az árverés felháborodást váltott ki a zsidó csoportok körében, és az azonnali leállítását követelték.

A Simon Wiesenthal Center, egy amerikai székhelyű zsidó emberi jogi csoport követelte, hogy a Christie’s ne folytassa az eladást.

„A Hortensek milliárdjai, amelyekből ezt a gyűjteményt felépítették, egyben a zsidó áruházak náci árjásításából származó nyereség volt” – írta az aukciósháznak címzett közleményében a csoport.

„Nem elég”

Annak ellenére, hogy a bevételt jótékonysági célokra és a holokauszt oktatására fordítják, az Amerikai Zsidó Bizottság szerint ez „nem elég”.

„Ehelyett az árverést le kellene állítani, amíg komoly erőfeszítéseket nem tesznek annak megállapítására, hogy ennek a vagyonnak mekkora része származik az áldozatoktól. A Christie’s-nek ezután a Horten-vagyont a rászoruló és gyengélkedő holokauszt-túlélőkre kellene fordítania, akik még mindig köztünk vannak. Illetve azokra az oktatási programokra, amelyek az ő történetüket mesélik el” – tette hozzá a csoport.

Eközben Yonathan Arfi, a franciaországi zsidó intézmények tanácsának képviselője azt mondta: „Nemcsak az ékszerek megvásárlását lehetővé tevő pénzeszközök származnak részben a zsidó vagyon árjásításából. Ez az eladás egy olyan alapítvány (a Horten Alapítvány) finanszírozására is szolgál, amelynek küldetése, hogy megőrizze egy egykori náci nevét az utókor számára”.

A Christie’s azonban megvédte az aukciót.

„Az alapítvány és a Christie’s az összes bevételt jótékonysági célokra fordítják. Gyermekvédelemre, orvosi kutatásra és a művészetekhez való hozzáférésre”– idézi az aukciós házat a BBC.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés